25 Νοεμβρίου 2016

Και στην Βενετία άρχισαν τα όργανα για ανεξαρτησία

Ζητούν κατ' αρχάς, τα βενετσιάνικα να γίνουν επίσημη γλώσσα

Αυξάνονται οι πιέσεις από τους κατοίκους της Βενετίας οι οποίοι επιθυμούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σκωτίας και της Καταλονίας και να γίνει...
... δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους από τη Ρώμη.

Να αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα η διάλεκτος της Βενετίας επιθυμούν οι κάτοικοι της πόλης σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν και πάλι την αυτονομία τους.

Η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας όπως ήταν γνωστή υπήρξε ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την πόλη της Βενετία. Επιβίωσε για πάνω από χίλια χρόνια, από τα τέλη του 7ου αιώνα ως το 1797 και αποτέλεσε σημαντικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο κατά τον ύστερο Μεσαίωνα και την Αναγέννηση.

Η Βενετία έγινε μέλος της Ιταλίας το 1866 και ενάμιση περίπου αιώνα μετά οι κάτοικοί της απευθύνουν εκκλήσεις για να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία από την κυβέρνηση της Ρώμης. Εμπνευσμένοι από την ανεξαρτητοποίηση που επιδιώκει η Σκωτία και η Καταλονία αλλά και το Brexit των Βρετανών, οι κάτοικοι της Βενετίας ζητούν τώρα ένα δημοψήφισμα για το λεγόμενο «Venexit».

Την ερχόμενη Τρίτη η περιφερειακή κυβέρνηση του Veneto, θα ξεκινήσει μια συζήτηση ώστε η ενετική διάλεκτος να γίνει επίσημη γλώσσα. Η κίνηση αυτή έχει προταθεί από τέσσερις πόλεις της περιοχής, που λένε ότι η διάλεκτος -γνωστή στους ντόπιους ως "Βενέτα"- θα πρέπει να έχει την ίδια βαρύτητα με την ιταλική.

Οι κάτοικοι επιθυμούν συγκεκριμένα, η ενετική διάλεκτος να διδάσκεται στα σχολεία, να χρησιμοποιείται σε κυβερνητικά γραφεία και να εμφανίζεται σε πινακίδες.

«Είμαστε ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο, και το οφείλουμε στους Βενετούς που σφυρηλάτησαν στο παρελθόν αυτή τη γη για αιώνες», δήλωσε ο Luciano Gavin, ο δήμαρχος της Grantorto, μια από τις πόλεις που πρότειναν το νέο νόμο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 65% των Βενετών μιλούν τη βενετσιάνικη διάλεκτο, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό ακατανόητη για πολλούς Ιταλούς.