11 Οκτωβρίου 2016

Φιλανδική Αεροπορία: Έτσι εκπαιδεύεται για την επιβίωση… (ΒΙΝΤΕΟ)

Εντυπωσιακά είναι τα στιγμιότυπα στο βίντεο που αποδέσμευσαν οι φιλανδικές ένοπλες δυνάμεις από άσκηση στην οποία λαμβάνουν μέρος μαχητικά αεροσκάφη F-18 που αξιοποιεί (δείτε το βίντεο)...


... επιχειρησιακά ο κλάδος, στην προσπάθεια να είναι σε θέση να υπερασπίσει την εδαφική κυριαρχία και την ακεραιότητα της χώρας από κάθε απειλή.

Πρόκειται για την άσκηση «Baana 2016», κατά την οποία τα μαχητικά του τύπου μαζί με εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου Hawk της BAE Systems, εκπαιδεύονται να επιχειρούν σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης από τους αυτοκινητόδρομους της χώρας, σε περίπτωση κατά την οποία σε περίοδο επιχειρήσεων, ο αντίπαλος έχει βομβαρδίσει τις αεροπορικές βάσεις.

Πρόκειται για μια διαδεδομένη πρακτική και στη Σουηδία που εκπαιδεύει τις δυνάμεις των μαχητικών τύπου Gripen να επιχειρούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ενώ υπάρχει ένα κοινό στοιχείο που ενώνει τις δυο χώρες που «φλερτάρουν» διστακτικά –και αυτό είναι κατανοητό– με την Ατλαντική Συμμαχία.

Αυτό είναι η θεωρούμενη ως «ρωσική απειλή», καθώς οι σκανδιναβικοί λαοί ξυπνούν από τον λήθαργο της απραξίας που τους οδήγησε επί χρόνια η πεποίθηση, ότι η ηρεμία που διαπιστωνόταν θα διαρκούσε για πάντα και πως το διεθνές σύστημα είχε υποστεί μια μεταλλαγή με μόνιμα χαρακτηριστικά…

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε εμείς στην Ελλάδα που επίσης αντιμετωπίζουμε έναν δυσανάλογου μεγέθους και ισχύος σε αριθμητικά δεδομένα αντίπαλο, δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα των χιλίων λιμνών, παρότι οποιοσδήποτε, σε μια πρώτη ματιά θα θεωρούσε ότι με αντίπαλο τη «ρωσική αρκούδα», το παιχνίδι θα ήταν χαμένο «από τα αποδυτήρια»…

Η Ιστορία διδάσκει πολλά στο δίδυμο Φινλανδίας – Ρωσίας, όπου παρά τα προβλήματα οι Σοβιετικοί, αλλά και οι Ρώσοι στη συνέχεια, πάντα σέβονταν τους Φινλανδούς και προέβησαν σε ενέργειες οι οποίες για τη ρωσική ψυχοσύνθεση και πρακτική είναι πρωτοφανείς, όπως η απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων σε απόσταση 1.500 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Οι καιροί όμως αλλάζουν και παρότι ο σεβασμός μένει, το «δίλημμα ασφαλείας» (security dilemma) στην εκδοχή του για κάθε πλευρά έχει επικρατήσει και έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Η αξιοπρέπεια πάντως των Φιλανδών βοήθησε στο να μη μπουν σε περιπέτειες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και παρά τον περιορισμό της δυνατότητας κινήσεων που είχαν ως χώρα, κάτι που αποδέχθηκαν στο πλαίσιο του «δόγματος» που αποτυπώθηκε στη διεθνή βιβλιογραφία με το «better red than dead» (καλύτερα κόκκινος [δηλαδή σε συμφωνία με την τότε ΕΣΣΔ] παρά νεκρός), εξ ου και ο όρος «φινλανδοποίηση» που έχει επικρατήσει στη βιβλιογραφία των διεθνών σχέσεων (finlandization).

Έχει τέτοιο περιθώριο φινλανδοποίησης η Ελλάδα; Μπορούμε να το επιτρέψουμε έναντι οποιουδήποτε κόστους; Είναι θέμα αυτοσεβασμού… πόσω δε μάλλον, όταν ο δικός μας αντίπαλος είναι σε πολλαπλά -ποιοτικά- στοιχεία… πολύ χειρότερος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.