1 Οκτωβρίου 2016

Ανταγωνιστικότητα: Γίναμε η χλεύη και της... Ναμίμπια

Γιατί η Ναμίμπια έγινε πιο ανταγωνιστική από την Ελλάδα

Μνημόνιο Τρίτο, Αξιολόγηση Πρώτη, Δόση (υποδόση) Δεύτερη, επί κυβερνήσεως “πρώτη φορά” Αριστεράς.

Δυναμική οικονομίας της Ναμίμπια: Επί του πρακτέου μιλάμε για τον ορισμό του success story - η οικονομία...


... της Ναμίμπια έτρεχε με ρυθμούς ανάπτυξης 6,3%, 5,7%, 4,8%, 5%, 4,7% και 4,6% για τα έτη 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 και 2015 αντίστοιχα.

Έτσι, ή κάπως έτσι, η νεαρά Δημοκρατία της Ναμίμπια, η χώρα αυτή της Νότιας Αφρικής στην ακτή του Ατλαντικού, με γείτονες την Αγκόλα και τη Ζάμπια, προς ανατολάς την Μποτσουάνα και προς Νότο τη Νότια Αφρική, βρέθηκε να τερματίζει τη φετινή χρονιά δυο θέσεις υψηλότερα της Ελλάδας, με βάση τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης Ανταγωνιστικότητας, την «Global Competitiveness Report 2016-2017» του World Economic Forum, που παραδοσιακά εξετάζει την ανταγωνιστικότητα των οικονομικών των συνολικά 138 χωρών-μελών του Forum.

Κι αντί να είναι η Ελλάδα, η σύγχρονη δυτική οικονομία, η Πύλη της Ευρώπης προς την Ανατολή, η χώρα του ευρώ, αυτή στην οποία θα συνέρρεαν οι έμμεσες και άμεσες ξένες επενδύσεις, τα λεφτά –όποια και όσα ήταν διαθέσιμα– λοξοδρόμησαν προς την Αφρική. Και μετέτρεψαν αίφνης τη Δημοκρατία της Ναμίμπια σε... hot spot επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Με αποτέλεσμα η χώρα που ανεξαρτητοποιήθηκε μόλις το 1990 να είναι σήμερα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της διεθνούς εταιρείας αναλύσεων New World Wealth, η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα της Αφρικής, πίσω από την Αγκόλα και μπροστά από τη Νιγηρία με βάση όρους πλούτου κατά κεφαλή. Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα εναλλάσσαμε Μνημόνια και ρυθμούς... ύφεσης!

Μια χαμένη σύγκριση – Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δυο κρατών
Η πολιτική αβεβαιότητα, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και η γραφειοκρατία είναι μερικά από τα σημαντικότερα “βαρίδια” που δεσμεύουν την ελληνική οικονομία και τα οποία έριξαν την ανταγωνιστικότητα της χώρας κατά πέντε θέσεις σε έναν μόλις χρόνο, κατατάσσοντάς τη στην 86η θέση για τα δεδομένα της φετινής έκθεσης Global Competitiveness Report.

Την ίδια στιγμή η Προεδρική Δημοκρατία της Ναμίμπια απολαμβάνει πολιτικής σταθερότητας, κάτι που αποτυπώνεται και στην κατάταξή της στην 48η θέση ως προς τον κρατικό/πολιτικό πυλώνα, ήτοι ως προς την ομαλή λειτουργία του θεσμικού περιβάλλοντος (ανθρώπινα δικαιώματα, δικαστικό σύστημα, δημόσια διοίκηση). Επίδοση που ζηλεύουν άλλες 90 χώρες διεθνώς, πολλές εξ αυτών ευρωπαϊκές!

Στο ελληνικό πρόβλημα των υψηλών φορολογικών συντελεστών η Ναμίμπια έχει να αντιπαραθέσει την κατάταξή της στην 39η θέση διεθνώς ως προς την ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού της συστήματος. Κι αν στη χώρα μας η γραφειοκρατία είναι πολύχρονη γάγγραινα, η Ναμίμπια κατατάχθηκε το 2016 στην 47η θέση επί συνόλου 138 στο συγκεκριμένο θέμα. Καλύτερη δηλαδή από τις μισές κεντρο-ανατολικό ευρωπαϊκές χώρες κι από την Ελλάδα φυσικά.

Επίσης ενώ η Ναμίμπια θεωρείται σήμερα ως χώρα “ανώτερου μεσαίου εισοδήματος”, στην Ελλάδα η μεσαία τάξη εξαϋλώθηκε υπό το βάρος των Μνημονίων! Η οικονομία της Ναμίμπια εκτιμάται ότι ανέκαμψε ικανοποιητικά από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος παρέμεινε σε μέσους όρους υψηλός – περί το 4,8% με 5% από το 2012 έως σήμερα – και παρά το γεγονός πως στη διετία 2012-13 η οικονομία της επιβραδύνθηκε έως και το 4,2% λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της πρωτοφανούς ξηρασίας, της χειρότερης εδώ και 30 χρόνια, που έπληξε τη χώρα τη συγκεκριμένη περίοδο.