23 Οκτωβρίου 2016

Η Βουλγαρία παραδίδει στην Άγκυρα αντιπολιτευόμενους Τούρκους

"Το εθνικό συμφέρον είναι πιο σημαντικό από την υπεράσπιση ατομικών δικαιωμάτων"

Όλη την εβδομάδα η κοινωνία της Βουλγαρίας είναι αναστατωμένη από την απέλαση των επτά Τούρκων πολιτών, θεωρούμενων οπαδών...


... του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Είτε από απορία γιατί αφού οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να παραδώσουν τον ιεροκήρυκα στην Άγκυρα, η Βουλγαρία της παραδίδει οπαδούς του, είτε από ανησυχία για την μοίρα των απελαθέντων που επιστράφηκαν σε καθεστώς από το οποίο έφυγαν, ο Βούλγαρος παρακολουθεί προσεκτικά κάθε λεπτομέρεια της περίπτωσης με τη διάθεση να κριτικάρει τις αρχές του.

Τα μίντια ανακάλυψαν ότι πριν από την απέλαση των επτά γκιουλενιστών, χωρίς πολύ θόρυβο στην Τουρκία παραδόθηκαν άλλοι δύο αντιπολιτευόμενοι, που καταδιώκονταν σχετικά με δημοσιεύματα για διαφθορά στην κυβέρνηση.

Η υπόθεση όχι μόνο ξεπέρασε το πλαίσιο της αλλά και πολιτικοποιήθηκε και έγινε αφορμή για αντιπαραθέσεις στον προεκλογικό αγώνα.

Ο υποψήφιος για ΠτΔ, Ρούμεν Ράντεφ, από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει κάποια εξάρτηση των βουλγαρικών αρχών από το καθεστώς του Ερντογκάν, ενώ η υποψήφια για ΠτΔ, του κυβερνώντος κόμματος GERB, Τσέτσκα Τσάτσεβα απάντησε ότι το εθνικό συμφέρον και τα συμφέροντα του κράτους είναι πιο σημαντικά από την υπεράσπιση ατομικών δικαιωμάτων, ενώ αυτό εξόργισε τον υποψήφιο του δεξιού Μεταρρυθμιστικού μπλοκ, Τράιτσο Τράικοφ, που δήλωσε ότι η άποψη αυτή της Τσέτσκα Τσάτσεβα είναι αναξιοπρεπής και προσβλητική για τους Βουλγάρους.