24 Σεπτεμβρίου 2016

Ιορδανία: Βρέθηκαν δύο μαρμάρινα αγαλματίδια της Αφροδίτης

«Σε ένα από τα αγάλματα της Αφροδίτης απεικονίζεται μαζί με τον Έρωτα - Θεό της Αγάπης και πιστό σύντροφο της Θεάς»

Ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της ‘Βόρειας Καρολίνας’ και...
... το Πανεπιστήμιο της ‘Ανατολικής Καρολίνας’, ανακάλυψαν δύο μαρμάρινα αγάλματα της θεάς Αφροδίτης, στην αρχαία πόλη της Πέτρας, στη σημερινή Ιορδανία.      

Αυτό αναφέρει η Gazeta ru, η οποία επικαλείται δημοσίευμα  της ηλεκτρονικής πύλης ‘SciNews’. Σε ένα από τα αγάλματα η Αφροδίτη απεικονίζεται μαζί με τον Έρωτα- θεός της αγάπης και πιστός σύντροφος της Θεάς. Και τα δύο ευρήματα είναι πολύ καλά διατηρημένα», σχολίασαν οι αρχαιολόγοι.

Προκαταρκτικές εκτιμήσεις έδειξαν ότι τα αγάλματα δημιουργήθηκαν περί το 106 π.Χ., από Άραβες Ναβαταίους που κυρίως κατοικούσαν στην Πέτρα και είχαν επηρεασθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ελληνικό πολιτισμό. Ο αυτοκράτορας Τραϊανός κατέκτησε το βασίλειο  των Ναβαταίων, προσαρτώντας το στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Οι Ναβαταίοι αποδέχθηκαν τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και στην καθημερινή τους ζωή ζωγράφιζαν παραστάσεις από την ελληνική αρχαιότητα σε κεραμικά σκεύη που χρησιμοποιούσαν. Αργότερα αποδέχθηκαν τον Χριστιανισμό και χαρακτηρίζονται ως ένας από τους πιο προικισμένους λαούς του Μέσης Ανατολής.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης αγγεία τα οποία περιείχαν οστά ζώων (πιθανόν κυνῶν)  αλλά και ανθρώπων και μεταλλικά κοσμήματα. Στοιχεία που βοηθούν στη μελέτη της καθημερινής ζωής των Ναβαταίων. (mikres-ekdoseis)