30 Αυγούστου 2016

Ισραηλινό think tank: Στρατηγικό λάθος η καταστροφή των τζιχαντιστών!

Το ισραηλινό think tank BESA σε ανάλυση του με τίτλο «The Destruction of Islamic State is a Strategic Mistake», που δημοσιεύτηκε πρόσφατα διατείνεται ότι η εξουδετέρωση...


... του Ισλαμικού Κράτους από την οπτική γωνία της Δύσης θα ήταν ένα τραγικό λάθος, ένα λάθος στρατηγικής. 

Ένα αποδυναμωμένο αλλά υπαρκτό Ισλαμικό Κράτος το οποίο θα μπορούσε να επιτίθεται και να αποσταθεροποιεί μη αρεστά κράτη και κυβερνήσεις στην Μέση Ανατολή είναι πολύ περισσότερο χρήσιμο για τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης από ένα εξουδετερωμένο Ισλαμικό Κράτος.

Το BESA (Begin Sadat Center for Strategic Studies) είναι σύμφωνα με το ιδρυτικό του «μια ρεαλιστική, συντηρητική, σιωνιστική δεξαμενή σκέψης η οποία αναζητά και προωθεί την ασφάλεια και την ειρήνη για το Ισραήλ». Το think tank BESA έχει την έδρα του στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan του Ισραήλ και συνεργάζεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με τα Πανεπιστήμια της Άγκυρας, της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και της Σεούλ. Επίσης το BESA κάνει αναλύσεις για το ΝΑΤΟ και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ (οσονούπω ενδέχεται και για τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας).

Η ανάλυση του BESA για το Ισλαμικό Κράτος που έγινε από τον καθηγητή Efraim Inbar και έχει δημοσιευτεί στην επίσημη ιστοσελίδα του συγκεκριμένου think tank μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η μη εξουδετέρωση, η ύπαρξη των τζιχαντιστών εμποδίζει την περιφερειακή ηγεμονία του Ιράν και λειτουργεί ως μαγνήτης για τους τρομοκράτες μουσουλμάνους, οι οποίοι αν δεν υπήρχε το Ισλαμικό Κράτος θα ήταν στο περιθώριο και μη διαθέσιμοι στις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, προφανώς εννοεί ότι έτσι είναι πιο εύκολη η στρατολόγηση και χρησιμοποίηση τους. Τονίζεται επίσης στην ανάλυση ότι η απέχθεια των λαών της Δύσης στα εγκλήματα, την βαρβαρότητα και την ανηθικότητα των τζιχαντιστών δεν θα πρέπει να αποκρύπτει το γεγονός της στρατηγικής τους σημασίας για την Δύση.

Αντιγράφουμε από την σχετική ανάλυση: «Η συνεχιζόμενη ύπαρξη του Ισλαμικού Κράτους εξυπηρετεί στρατηγικούς σκοπούς. Γιατί θα πρέπει η Δύση να βοηθήσει τον Άσαντ να κερδίσει τον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία; Πολλοί ριζοσπάστες ισλαμιστές της αντιπολίτευσης όπως η Αλ Νούσρα (σημείωση: Η Αλ Νούσρα είναι συγγενής οργάνωση της Αλ Κάιντα) και τα παρακλάδια της θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους συνεργασίας με το Παρίσι και το Βερολίνο. Συμφέρει στην Δύση να ενδυναμώσει την Ρωσική λαβή στην Συρία και να μεγεθύνει έτσι την επιρροή της στην Μέση Ανατολή;»

Και συνεχίζει η ανάλυση: «Επιπλέον η Χεζμπολάχ, μια σιιτική, αντιδυτική, ριζοσπαστική οργάνωση η οποία εξυπηρετεί τα σχέδια του Ιράν, αυτή την εποχή ασχολείται με το να πολεμά το Ισλαμικό Κράτος, κάτι που συμφέρει την Δύση. Εφόσον η Χεζμπολάχ δεν θα ασχολείται πλέον με το Ισλαμικό Κράτος θα στρέψει την προσοχή της εναντίον των συμφερόντων της Δύσης και του Ισραήλ».

Και καταλήγει η ανάλυση του σιωνιστικού think tank: «Η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να κατανοήσει το γεγονός ότι η ύπαρξη του Ισλαμικού Κράτους είναι ένα εξυπηρετικό, χρήσιμο εργαλείο για να αποσταθεροποιηθεί η Τεχεράνη και τα σχέδια της για κυριαρχία στην Μέση Ανατολή».
Γ. Λιναρδής, infognomon