27 Αυγούστου 2016

Μεγάλη πρόοδος στις συνομιλίες για τη Συρία, ΗΠΑ-Ρωσίας

Εγκυμονούν μεν, αλλά τον τοκετό τον μαθαίνεις μετά από μήνες

Η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία οδήγησε σε σπέκουλα μήπως Ουάσιγκτον και Μόσχα τα έχουν βρει μεταξύ τους και όλη η ενέργεια ήταν σε επιτρεπτό από τους ισχυρούς πλαίσιο, για...
... να μην αναλάβουν όσο είναι δυνατόν ΗΠΑ και Ρωσία το κόστος να πούν ευθέως στους Κούρδους ότι το όνειρό τους για μια δικιά τους πατρίδα θα μπει για μια ακόμη φορά «στο ράφι»…

Πριν από λίγες ώρες φαίνεται ότι στις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Κέρι και Λαβρόφ στη Γενεύη σε πολυτελές ξενοδοχείο στις όχθες της λίμνης, οι δηλώσεις παραπέμπουν σε μεγάλη πρόοδο για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, σε πρώτη φάση, στον συριακό εμφύλιο.

Ο Κέρι έκανε λόγω για σαφήνεια ανάμεσα στις δυο πλευρές αναφορικά με τα βήματα, με τον Λαβρόφ να κάνει λόγο για πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τις ερχόμενες ημέρες ώστε να βρεθεί λύση σε όλα τα προβλήματα.

Ενδιαφέρον έχει το ότι η Ουάσιγκτον δεν αλλάζει στάση απέναντι στην Αλ Νούσρα –με τις ειδικές σχέσεις με την Τουρκία– η οποία άλλαξε όνομα (Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ, πλέον) και διακήρυξε απομάκρυνση από την Αλ Κάιντα, με τις δηλώσεις του Τζον Κέρι να υπογραμμίζουν, ότι όπως και να λέγεται ο ρόλος της και οι στόχοι της παραμένουν ίδιοι.