21 Αυγούστου 2016

Φιλιππίνες: Σε τρεις μήνες εκτελέστηκαν 900 έμποροι ναρκωτικών

Ο ΟΗΕ κατηγορεί τον πρόεδρο "Τιμωρό" για σκληρότητα

Οι μέθοδοι με τις οποίες ο νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων αντιμετωπίζει τους εμπόρους ναρκωτικών, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε απάντησε...


... στον Οργανισμό με σκληρά λόγια, ακόμα και με απειλή «διαζυγίου». Σε ομιλία του δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Κίνα και αρκετές χώρες της Αφρικής να σχηματίσουν έναν νέο διεθνή Οργανισμό.

Από τον Μάιο που εξελέγη στην προεδρία της χώρας, ο Ντουτέρτε είχε ξεκαθαρίσει ότι θα είναι σκληρός με τους εμπόρους ναρκωτικών και κράτησε το λόγο του: 900 ύποπτοι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο αρμόδιοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών άσκησαν δριμύτατη κριτική στον Ντουτέρτε, λέγοντας ότι οι μέθοδοι του ισοδυναμούν «με υποκίνηση σε βία, έγκλημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Ο πρόεδρος απάντησε, λέγοντας ότι οι δύο αξιωματούχοι είναι απλά ηλίθιοι, αφού δεν έχουν λάβει υπόψη τις αθώες ζωές που έχουν χαθεί από τους εμπόρους ναρκωτικών.

«Δεν θέλω να σας προσβάλω, αλλά ίσως είναι καλύτερα να φύγουμε. Μόνο να ασκείτε κριτική ξέρετε» είπε, ενώ αναρωτήθηκε «πού είναι ο ΟΗΕ και τι έχει κάνει για την καταπολέμηση της πείνας και των πολέμων σε Ιράκ και Συρία».

Ο Ντουτέρτε πέτυχε σαρωτική νίκη στις εκλογές του Μαΐου. Υπήρξε για δύο δεκαετίες δήμαρχος της πόλης Νταβάο, όπου «κέρδισε» τον τίτλο του «Τιμωρού».