10 Ιουλίου 2016

Βρετανία: Οι υπογραφές μαζεύτηκαν αλλά δεύτερο δημοψήφισμα δεν έχει

«Το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους»

Οι υποστηρικτές της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν περισσότερες από τέσσερις εκατομμύρια υπογραφές...
... προκειμένου το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να μη γίνει δεκτό και να επαναληφθεί, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, όπως δήλωσαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών καλώντας του πάντες να σεβαστούν το αποτέλεσμα.

Η συγκεκριμένη ηλεκτρονική ψηφοφορία ξεκίνησε από υποστηρικτές του Bremain πριν το δημοψήφισμα και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε 4 εκ. υπογραφές. Οι υπογράφοντες ζητούσαν από την κυβέρνηση να μη κάνει δεκτό το αποτέλεσμα αν κάποια από τις δύο πλευρές δε συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από το 60% και αν η συμμετοχή δεν είναι ίση και μεγαλύτερη του 75% του εκλογικού σώματος.

«Το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους»
Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με επιτυχία για όσους τη διοργάνωσαν, όμως αμέσως πηγές του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών με δηλώσεις τους έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως ένα τέτοιο σενάριο δεν υπάρχει ούτε καν σαν σκέψη στην κυβέρνηση.

«Η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή. Από δω και πέρα πρέπει να δουλέψουμε και προετοιμαστούμε ώστε η συμφωνία αποχώρησης να είναι ωφέλιμη για το βρετανικό λαό» τονίζει υπενθυμίζοντας πως το για δημοψήφισμα ακολουθήθηκαν όλες οι δημοκρατικές διαδικασίες στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως η νομοθεσία δεν προβλέπει ούτε ελάχιστο ποσοστό για το αποτέλεσμα ούτε ελάχιστη συμμετοχή. Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σ’ αυτή την ανακοίνωση καθώς όταν μια επίσημη ψηφοφορία συγκεντρώσει πάνω από 100.000 υπογραφές πρέπει να ληφθεί υπόψη για τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

«Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως το δημοψήφισμα ήταν μια από τις κορυφαίες στιγμές δημοκρατίας στη Βρετανία με 33 εκ. ανθρώπους να εκφράζουν την άποψή τους. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πιστεύει ότι το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σεβαστό απ’ όλους».