25 Ιουνίου 2016

«Θέλουμε να εκλέξουμε τον Πατριάρχη μας»

Διαμαρτυρία Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη

Μια διαμαρτυρία, που όμοιά της δεν έχει γίνει εδώ και 50 χρόνια, έκαναν πριν από λίγες ημέρες επικεφαλής αρμενικών θεσμών και οργανώσεων στην Κωνσταντινούπολη, έξω...
... από το Αρμενικό Πατριαρχείο. Αίτημά τους να διεξαχθούν εκλογές, για να πληρωθεί η θέση του Πατριάρχη, που χηρεύει ουσιαστικά εδώ και οκτώ χρόνια, αφότου ο Μεσρόμπ Β΄ διαγνώστηκε με άνοια.

Την αναπλήρωσή του ανέλαβε μετά από παρέμβαση του Τούρκου κυβερνήτη το 2010, ο αρχιεπίσκοπος Αράμ Ατεσιάν, που πρόσφατα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με την επιστολή του προς τον Ερντογάν, όπου του λέει ότι κακώς αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Αρμενίων από τη Γερμανία.

Ήταν η κίνηση που ξεχείλισε το ποτήρι και έβγαλε στο δρόμο τους Αρμενίους ιθύνοντες, οι οποίοι αξιώνουν «αξιοπρεπή» Πατριάρχη τον οποίον θα επιλέξουν οι Αρμένιοι «όπως κάνουμε εδώ και 555 χρόνια».

Με σύνθημα «θέλουμε να εκλέξουμε Πατριάρχη», επικαλούνται το δικαίωμά τους στην ελευθερία της θρησκευτικής πίστης και της ψήφου, «που παραβιάζεται με αβάσιμες δικαιολογίες». (pontos-news.gr)