30 Ιουνίου 2016

Όνειρο θερινής νυκτός το ήρεμο καλοκαίρι

Το Brexit πιέζει κυβέρνηση και δανειστές

Με "όνειρο θερινής νυχτός" μοιάζουν πλέον οι προσδοκίες της κυβέρνησης για ένα ήρεμο καλοκαίρι καθώς οι Βρυξέλλες με αφορμή το Brexit πιέζουν ήδη την Αθήνα να επιταχύνει...
... τις διαδικασίες για τη δεύτερη αξιολόγηση και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων του Φθινοπώρου με στόχο την υποδόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου να μην διαταραχθούν τα μπάνια του λαού, αλλά και της κυβέρνησης, αναιρείται πλέον εκ των πραγμάτων καθώς το brexit και ιδίως οι επιπτώσεις του στη χώρα μας έχουν σημάνει συναγερμό, από τη στιγμή που η απάντηση στο ερώτημα πώς θα επηρεάσει η βρετανική έξοδος από την Ε.Ε. την διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση, δεν μπορεί να προβλεφθεί λόγω και της γενικότερης αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ευρώπη.

Το ζητούμενο για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι αν η απόφαση του βρετανικού λαού θα οδηγήσει τους δανειστές σε μία πιο ελαστική ή πιο σκληρή στάση έναντι της χώρας, αν και κύκλοι των δανειστών ήδη με όπλο το brexit δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης, με την κυβέρνηση πάντως να αισιοδοξεί ότι οι Βρυξέλλες δεν θα ρισκάρουν μια στάση που θα έθετε εν αμφιβόλω και την πορεία της ευρωζώνης.

Πάντως στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ενόψει και του Συνεδρίου του κόμματος το Φθινόπωρο και με βάση τις σχετικές εντολές του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για άνοιγμα στο λαό αρχίζουν να "οργώνουν" το Λεκανοπέδιο σε πρώτη φάση, προκειμένου να αποκατασταθεί η σχέση και η εμπιστοσύνη με την κομματική-εκλογική βάση του κόμματος και όχι μόνο.  Έτσι σήμερα στις 8 το βράδυ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάνν