24 Μαΐου 2016

Απροκάλυπτα φιλοτουρκική στάση του ΟΗΕ

Ακυρώνουν οι Ε/κ την συνάντηση της Παρασκευής με Ακιντζί

Μετά τις προκλητικές και εν κρυπτώ ενέργειες του Τούρκου Προέδρου, να στείλει αεροσκάφος στα κατεχόμενα προκειμένου να μεταβεί ο κατοχικός ηγέτης στην Κων/πολη για...


... τις εργασίες της ανθρωπιστικής Συνόδου, όπερ και εγένετο, την σκυτάλη των προκλήσεων, δυστυχώς, έλαβαν, οι αξιωματούχοι των Η.Ε. και δυστυχώς ο ίδιος ο Γ.Γ., Μπαν Κι Μουν.

Έτσι υπό αυτό το πρίσμα και ενώ ο ΠτΔ απεχώρησε εσπευσμένα από την Κων/πολη, λόγω της παρουσίας Ακιντζί στο επίσημο δείπνο, αλλά και ένεκα της μετέπειτα συνάντησης του Μπαν Κι Μουν με τον κ. Ακιντζί, στην παρουσία και υπό την επίνευση(;) του κ. Έιντε, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέδωσε γραπτή δήλωση, ενδεικτική της κακής πορείας που λαμβάνουν πλέον οι συνομιλίες στο Κυπριακό.

"Με αφορμή τις χθεσινές απαράδεκτες ενέργειες, με την ευκαιρία πραγματοποίησης της ανθρωπιστικής Συνόδου στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με λύπη διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για την Παρασκευή, 27 Μαΐου, συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα του για συνέχιση του διαλόγου, εφόσον τηρείται ο κανόνας του αλληλοσεβασμού και της εκφρασθείσας κοινής βούλησης γα εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης και όχι μονομερών κινήσεων που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Ανάλογες κινήσεις από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο, μη εξαιρουμένου του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, όχι μόνο δεν υποβοηθούν, αλλά αντιθέτως υποσκάπτουν την εν εξελίξει διαδικασία".
  
Οι αντιδράσεις των ΗΕ για τις συναντήσεις 'Ειντε στην Κύπρο  Αύριο αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα των συναντήσεών του δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Ερωτηθείς για τις συναντήσεις που θα έχει ο κ. `Ειντε στο νησί, και εάν επιβεβαιώνει πως έχει ακυρωθεί η συνάντησή του την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Αλίμ είπε πως “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη”. “Ο κ. `Ειντε αναμένεται να φθάσει αύριο. Το πρόγραμμα των συναντήσεών του δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί”, πρόσθεσε.

Ο κ. Σιντίκ είπε επίσης πως επί του παρόντος τα ΗΕ δεν έχουν να κάνουν κάποιο σχόλιο σε σχέση με τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη πως μετά τα τεκταινόμενα στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης "με λύπη διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για την Παρασκευή, 27 Μαΐου, συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη" Μουσταφά Ακιντζί.