26 Μαΐου 2016

Καταγγελία - βόμβα για τα πτυχία - μαϊμού

Πλήρωναν από 5.000 έως 15.000 ευρώ και δεν είχαν παρακολουθήσει ποτέ τα μαθήματα!

Καταγγελίες - φωτιά για το θέμα των παράνομων και παράτυπων τίτλων σπουδών που έπαιρναν χιλιάδες για να διοριστούν στο δημόσιο έκανε ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ. 

Μιλώντας...

... στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Μιχάλης Κουρουτός, είπε: «Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Δεν είναι πλαστοί οι τίτλοι. Είναι παράνομοι και παράτυποι και όλοι αυτοί δεν μπορούν να απομακρυνθούν παρά μόνο με το νόμο Γιαννάκου του 2005».

Όπως εξήγησε ωστόσο, ο νόμος αυτός είναι ανενεργός επί 9 χρόνια. «Καθημερινά το λέγαμε σε όλους τους υπουργούς όλα αυτά τα χρόνια, ότι πρέπει να εφαμροστεί ο νόμος Γιαννάκου. Είναι τίτλοι σπουδών χωρίς να έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα. Είναι πτυχία "μαϊμού"'. Μιλάμε για 700 τίτλους σπουδών στην ίδια πόλη. Πήγαιναν και αγόραζαν έναν τίτλο σπουδών "μαϊμού"».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών μίλησε και για την "ταρίφα".
«Πληρωνόταν από 5.000 έως 15.000 ευρώ ο τίτλος χωρίς να έχουν παρακολουθήσει ποτέ. Ζήτησαν δικαστικώς να δικαιωθούν και δεν δικαιώθηκαν. Το φαινόμενο θα μπορούσε να έχει σταματήσει από το 2007. Δεν είναι 2.000 όλοι αυτοί αλλά πολύ περισσότεροι. Επρεπε το 2008 ακόμα και αν είχαν διορισθεί να ξαναδώσουν εξετάσεις για να επαναπιστοποιηθεί ο τίτλος τους. Επι 9 χρόνια κανείς δεν το σταμάτησε. Είναι μεγάλη κοινωνική αδικία και από πίσω κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες και τοπικά συμφέροντα. Να ακυρωθούν οι τίτλοι και να πάνε σπίτι τους».

Τι λέει το υπουργείο Παιδείας Με χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας αναφέρει:
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μελετά με προσοχή το σοβαρότατο ζήτημα των πτυχίων Ιδιωτικών ΤΕΕ για την περίοδο 2004-2008. Τα πτυχία αυτά χορηγήθηκαν από σχολές ιδιωτικής εκπαίδευσης οι οποίες έκλεισαν μετά από τη διαπίστωση σωρείας παραβάσεων και ατασθαλιών. Σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν.3577/2007 (Α΄ 130) επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου, τα πτυχία των μαθητών Ιδιωτικών ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας λόγω των παραπάνω διαπιστωμένων παρανομιών θα έπρεπε να χορηγηθούν εκ νέου κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων.

Οι εξετάσεις αυτές δεν έγιναν ποτέ, με ευθύνη των Υπουργών Παιδείας των κυβερνήσεων πριν τον Ιανουάριο του 2015. Το ίδιο διάστημα οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες σχολείων και οι άλλοι εμπλεκόμενοι που είχαν οργανώσει μια κερδοφόρα βιομηχανία «πιστοποίησης προσόντων», είτε διέφυγαν τις κυρώσεις του νόμου λόγω παραγραφής είτε καταδικάστηκαν σε ελαφριές ποινές.