5 Μαΐου 2016

ΝΑΤΟ: «Καλό παιδί» η Τουρκία, ένα βήμα πιο κοντά το Ισραήλ

Ήρε η Τουρκία το βέτο που είχε θέσει το 2011

Το Ισραήλ θα αποδεχθεί την πρόκληση από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) για να ανοίξει μόνιμη αντιπροσωπεία στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε...
... ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως γράφει η Jerusalem Post, πρόκειται για μια σημαντική αναβάθμιση στις σχέσεις με τη Συμμαχία, κάτι που η Τουρκία εμπόδιζε από το 2011.

Το Ισραήλ είναι εταίρος του ΝΑΤΟ μέσω του Μεσογειακού Διαλόγου, μαζί με την Αίγυπτο, την Αλγερία, την Τυνησία, την Ιορδανία, τη Μαυριτανία και το Μαρόκο. «Αυτό είναι κάτι για το οποίο εργαζόμασταν για πολλά χρόνια», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. «Θεωρώ ότι είναι σημαντικό για τη θέση του Ισραήλ στον κόσμο», πρόσθεσε.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, το ισραηλινό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ ενημέρωσε το Ισραήλ ότι μπορεί να ανοίξει γραφεία στην έδρα της Συμμαχίας και να ολοκληρώσει την αποδοχή των διαπιστευτηρίων του Ισραηλινού αντιπροσώπου στο ΝΑΤΟ.

«Η ανακοίνωση αυτή έρχεται έπειτα από μακρές διπλωματικές προσπάθειες από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας», ανέφερε το ισραηλινό ΥΠΕΞ, ευχαριστώντας τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για την υποστήριξή τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, κατόπιν του επεισοδίου με το πλοίο Μαβί Μαρμαρά, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η χώρα του πέτυχε να μπλοκάρει την προσπάθεια του Τελ Αβίβ να ανοίξει γραφεία στην έδρα του ΝΑΤΟ.