1 Μαΐου 2016

Η πρόταση για "ρωσική ασπίδα" στο αέριο του Ισραήλ

Ένα τεράστιο γεωπολιτικό παιχνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την ανακοίνωση περί επιστροφής των Υψιπέδων του Γκολάν στην Συρία καθώς κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού...


... του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Μόσχα ο Β.Πούτιν του ζήτησε να μπει τέλος στον αγωγό φυσικού αερίου από το κοίτασμα "Λεβιάθαν" προς την Τουρκία κάτι για το οποίο πιέζουν αφόρητα οι ΗΠΑ προς όλες τις πλευρές.

Φαίνεται πως αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που ο ρωσικός Στόλος κατεβαίνει μόνιμα Μεσόγειο με το αεροπλανοφόρο "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ".

Όπως είχαμε ήδη προαναγγείλει εδώ και μήνες, η Ρωσία επανέφερε την αρχική της πρόταση για "ρωσική ασπίδα" στις Ισραηλινές πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου μόνο που τώρα  διαθέτει πιο ισχυρά 'χαρτιά" στην περιοχή. Έχει απίστευτης ισχύος στρατιωτική δύναμη.

Το ρωσικό σχέδιο είναι απλό: Ο "Λεβιάθαν" καταλήγει στην οικονομική ζώνη του Λιβάνου και γι αυτό είναι τρωτός σε πιθανή δολιοφθορά από Ιράν, Συρία ή Χεζμπολάχ μέσω επίθεσης από κομάντο ή πυραυλική επίθεση.

Μια ρωσική επένδυση δισ. θα το μετέτρεπε σε "ρωσικό πρόζεκτ" στο οποίο ούτε η Συρία ούτε η Χεζμπολάχ θα τολμούσαν να επιτεθούν αν και ανήκει στο Ισραήλ (το κοίτασμα).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού τύπου η Ρωσία ζήτησε την είσοδο στην ισραηλινή βιομηχανία φυσικού αερίου συμμετέχοντας στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος Λεβιάθαν. Αυτό φέρεται να συζήτησαν οι Β.Πούτιν και Μ.Νετανιάχου στην συνάντηση που είχαν στην Μόσχα. (pronews.gr)