14 Μαΐου 2016

Η θλιβερή ιστορία της σπρίντερ από τη Σομαλία που χάθηκε στα νερά της Μεσογείου

Έρευνα από Γερμανό γραφίστα

Μια από τις πιο τραγικές ιστορίες στον παγκόσμιο αθλητισμό έγινε βιβλίο και αφορά στο «ταξίδι του θανάτου» μιας νεαρής αθλήτριας από τη Σομαλία που χάθηκε...
... στα νερά της Μεσογείου.  

Πριν από ένα μήνα, ο γραφίστας Ράινχαρντ Κλάιστ, έβγαλε σε κυκλοφορία το βιβλίο του, που τιτλοφορείται «Ένα Ολυμπιακό όνειρο», στο οποίο αφηγείται μια από τις πλέον τραγικές ιστορίες του παγκόσμιου αθλητισμού. Τη ζωή, αλλά περισσότερο τα τελευταία χρόνια μέχρι το θάνατο της σπρίντερ από τη Σομαλία, Σάμια Γιουσούφ Ομάρ.

Το 2008, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, η Σάμια, τότε 17 ετών, ήταν η μία από τους μόλις δυο αθλητές που εκπροσωπούσαν τη ρημαγμένη από τους πολέμους Σομαλία στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, τρέχοντας το 200άρι και καταρρίπτοντας το προσωπικό της ρεκόρ, παρά το γεγονός πως τερμάτισε στην τελευταία θέση.

Σύμφωνα με το βιβλίο, που είναι μυθιστόρημα αλλά και ενδελεχής δημοσιογραφική δουλειά, η Σάμια αναγκαζόταν να τρέχει κυριολεκτικά όπου έβρισκε, ακόμα και στο ερειπωμένο και βομβαρδισμένο στάδιο της χώρας.

Ένας δημοσιογράφος που πέρασε χρόνια στη Σομάλιλαντ, καταθέτει πως η Σάμια δεχόταν απειλές για τη ζωή της από τους τζιχαντιστές της αλ-Σαμπάμπ, το παρακλάδι της αλ-Κάιντα στη Σομαλία. Ο λόγος; Τι δουλειά έχει μια παραδοσιακή μουσουλμάνα με τον αθλητισμό;  Έτσι ξεκίνησε το δύσκολο και μακρύ ταξίδι της προσφυγιάς.

Αφού κατάφερε να διασχίσει τη Σαχάρα και έφτασε στη Λιβύη, η Σάμια βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου. Την απαγάγουν, χωρίς ωστόσο να γίνεται γνωστό ποιος ήταν ο δράστης. Επικοινωνούν με την οικογένειά της για λύτρα. Χωρίς να διευκρινίζεται αν υπήρξε ανταλλαγή χρημάτων η Σάμια βρίσκεται εν τέλει με τη μοναδική επιλογή. Η βάρκα που διασχίζει τη Μεσόγειο...

Οι περισσότεροι στη Σομαλία, δεν αντέχουν και θέλουν να φύγουν. Όσοι το καταφέρνουν και φτάνουν να κάνουν το ταξίδι της Μεσογείου, λένε πως καλύτερα να μην είχαν φύγει. Όμως η θέληση της Σάμια να δώσει το «παρών» στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, ήταν τέτοιο, που την έσπρωξε μέσα στο σάπιο ξύλινο σκαρί.

Λεπτομέρειες για το «πως» δεν γίνεται να είναι γνωστές. Η ιστορία της Σάμια τελειώνει, όταν ο Σομαλός αθλητής των Ολυμπιακών και παγκόσμιος πρωταθλητής των 1500 μέτρων του 1987, Αμπντί Μπιλέ ανακοινώνει πως η μικρή τραγική αθλήτρια, χάθηκε στα παγωμένα νερά της Μεσογείου, κάπου στα ανοικτά της Λαμπεντούζα. Με θυμό και οργή, ο Μπιλέ θα πει: «Είμαστε υπεύθυνοι. Αν δεν την ξεχάσουμε, έχουμε ελπίδες να διορθώσουμε κάτι».