30 Απριλίου 2016

Γερμανικός στρατός στη Λιθουανία κατά Πούτιν

Οι Γερμανοί… ξανάρχονται

Όπως στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι ναζί εισέβαλαν στη Λιθουανία ως «ελευθερωτές» από τη σοβιετική κατοχή, και οι Λιθουανοί όχι μόνο ενθουσιωδώς τους υποδέχτηκαν...
... αλλά και εντάχθηκαν κατά χιλιάδες στα SS για να πολεμήσουν ενάντια στους Ρώσους, έτσι και σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Η Γερμανία θα στείλει στρατό στη Λιθουανία, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, για να προστατέψει την παλιά της σύμμαχο και «δορυφόρο» Λιθουανία από πιθανή ρωσική επιθετικότητα.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο γερμανικός στρατός θα αναπτυχθεί στη Λιθουανία μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στη Βαρσοβία. Κατά τη διάρκεια αυτής της Συνόδου Κορυφής οι νατοϊκές χώρες σχεδιάζουν να πάρουν την απόφαση να ισχυροποιήσουν τα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ λέγεται ότι σχεδιάζει να αναπτύξει δυνάμεις του στις Βαλτικές Χώρες, στην Πολωνία και στη Ρουμανία. Κάθε χώρα αναμένεται να φιλοξενήσει από ένα νατοϊκό τάγμα δύναμης έως 1.000 ανδρών. Ο πρόεδρος Ομπάμα μάλιστα δήλωσε ότι αναμένει στρατιωτικές συμμετοχές από τη Γερμανία και τη Βρετανία, σύμφωνα με το Spiegel.

Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη γερμανική ετοιμότητα να εμπλακεί γενικότερα στην προστασία των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ.

Παραδέχθηκε την πιθανότητα αποστολής γερμανικών στρατευμάτων στη Λιθουανία, ωστόσο, όπως επεσήμανε η τελική απόφαση δεν έχει ακόμα παρθεί. Σύμφωνα με το Der Spiegel ο γερμανικός στρατός σχεδιάζει να στείλει 1.000 περίπου στρατιώτες του στη Λιθουανία στο πλαίσιο της ανάπτυξης των νατοϊκών δυνάμεων.

Μάλιστα η Μέρκελ, σύμφωνα με το Spiegel, ήταν εκείνη που πρότεινε στη συνάντηση με τους ηγέτες Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και ΗΠΑ στο Αννόβερο στις 25 Απριλίου την αποστολή των γερμανικών στρατευμάτων στη Λιθουανία. Oi Γερμανοί βεβαίως από την πλευρά τους λένε ότι οι Αμερικανοί τους πιέζουν για να πάρουν μέρος σε αυτές τις νατοϊκές επιχειρήσεις.

Το όλο θέμα φαίνεται να το έχει ανακινήσει η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία μετά την επίσκεψή της στο Βερολίνο στις 20 Απριλίου δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι θα ζητούσε τον Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στη χώρα της.

Τώρα, εάν το σκέφθηκε μόνη της (λιγουλάκι δύσκολο η συγκεκριμένη Λιθουανή να σκεφτεί μόνη της) ή τη διέταξε το Βερολίνο, το πιθανότερο είναι το δεύτερο.

Σε κάθε περίπτωση το Τέταρτο Ράιχ αρχίζει να «ανακτά» και στρατιωτικά πλέον τις χώρες που διεκδίκησε και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά τις έχασε τελικά ηττημένο από τη Σοβιετική Ένωση.