17 Απριλίου 2016

Όλοι θέλουν κλείσιμο της συμφωνίας αλλά...

Τα μηνύματα από την εαρινή κρίσιμο Σύνοδο του ΔΝΤ που στο επίκεντρο βρέθηκε το ελληνικό ζήτημα θα μπορούσε κανείς εκ πρώτης όψεως να πει πως είναι άκρως θετικά.

Εξάλλου...
... όλες οι πλευρές έχουν δηλώσεις επανειλημμένως πως επιθυμούν γρήγορο κλείσιμο της συμφωνίας και λήψη βοήθειας ώστε να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις οικονομικές της προτεραιότητες.

Με μια πιο ψύχραιμη ματιά όμως, τα μηνύματα κάθε άλλο παρά θετικά είναι, καθώς από την μία έχουμε μία μεγάλη επικοινωνιακή ήττα της ελληνικής πλευράς και από την άλλη μία ήττα για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.

Η ελληνική κυβέρνηση που κατά κάποιον τρόπο (ίσως όχι τόσο λανθασμένα) είχε ποντάρει πολλά στην αποπομπή του ΔΝΤ από την διαπραγμάτευση, βλέπει τώρα όλους τους αξιωματούχους ακόμα και από την Ευρώπη να τάσσονται κατηγορηματικά αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παράλληλα πρόκειται για συνολική ήττα της χώρας, την στιγμή που όχι μόνο δεν αποφεύχθηκαν τα σκληρά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, αλλά ανακοινώθηκαν από το ΔΝΤ επιπλέον 3 δισ. ευρώ ως προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση.