30 Απριλίου 2016

Εισβολή στη Βουλή του Ιράκ από οπαδούς του Μοκτάντα αλ Σάντρ! (ΕΙΚΟΝΕΣ + ΒΙΝΤΕΟ)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Βαγδάτη μετά την εισβολή χιλιάδων υποστηρικτών του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ στην ιρακινή Βουλή! Είχε προηγηθεί η αποτυχία (δείτε τις εικόνες και τα βίντεο)...


... των βουλευτών να αποφασίσουν για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πράσινη ζώνη που φρουρείται από ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, καθώς στο εσωτερικό της, βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια και ξένες πρεσβείες. Στη συνέχεια, διέσχισαν τη γέφυρα του ποταμού Τίγρη φωνάζοντας: “Να φύγουν οι δειλοί!,” αναφερόμενοι τους βουλευτές, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Ένας φρουρός σε σημείο ελέγχου της πράσινης ζώνης δήλωσε ότι δεν έγινε έλεγχος στους διαδηλωτές πριν από την είσοδό τους. Τηλεοπτικά στιγμιότυπα δείχνουν τους διαδηλωτές να κρατούν σημαίες και να φωνάζουν "Θα περάσουμε ειρηνικά..."

Της εισβολής χιλιάδων Ιρακινών διαδηλωτών στη Βουλή είχε προηγηθεί μήνυμα του αλ Σαντρ, με το οποίο τους προέτρεπε να εισβάλουν στην πράσινη ζώνη. Σύμφωνα με τη Washington Post στη Βαγδάτη μετά την εισβολή στη Βουλή κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

Επίθεση αυτοκτονίας με 23 νεκρούς
Όλα αυτά ενώ λίγη ώρα νωρίτερα τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 38 τραυματίστηκαν σε μια ακόμη επίθεση αυτοκτονίας που συγκλόνισε την πρωτεύουσα του Ιράκ. Η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο έγινε κατά σιϊτών μουσουλμάνων σε συνοικία της νοτιοανατολικής Βαγδάτης, σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, ενώ μια δεύτερη επίθεση σε σημείο ελέγχου σιϊτών παραστρατιωτικών σημειώθηκε στο προάστιο Ντορά της Βαγδάτης. Από την επίθεση αυτή, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, που υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος, το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στη βομβιστική επίθεση ήταν παγιδευμένο με τρεις τόνους εκρηκτικού υλικού.