30 Μαρτίου 2016

Ολοταχώς για ποδοσφαιρικό Grexit

Η Ελλάδα μπαίνει στο... περιθώριο!

Δεν ήταν καλά τα νέα από την συνάντηση μεταξύ του Σταύρου Κοντονή με τους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού δεν κάνει πίσω...


... στο θέμα της επανέναρξης του Κυπέλλου και όλα δείχνουν πως ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τον ποδοσφαιρικό χάρτη, με συνέπειες σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο, είναι προ των πυλών.

Εκ μέρους της FIFA είχε προσέλθει κλιμάκιο με τον υπεύθυνο εθνικών ομοσπονδιών της ομοσπονδίας, Πρίμο Κορβάρο, τον πρόεδρο της κυπριακής ΠΟ, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, ενώ από την UEFA ήταν ο νομικός εκπρόσωπος της συνομοσπονδίας, Άτζελο Ρηγόπουλος. 
Η ΕΠΟ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της, Γιώργο Γκιρτζίκη, τον εκτελεστικό διευθυντή Παυσανία Παπανικολάου και τον νομικό σύμβουλο, Δημήτρη Δαβάκη.

FIFA και UEFA απαίτησαν την άρση της απόφασης της Πολιτείας για τη ματαίωση του Κυπέλλου μετά τα επεισόδια στην Τούμπα ενώ υπήρξαν διαφωνίες και σε διατάξεις του αθλητικού νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο. Μία από αυτές αφορά τον οικονομικό έλεγχο που έχει δικαίωμα να διενεργεί η Πολιτεία στα οικονομικά της ΕΠΟ ενώ η άλλη αφορά το δίπλωμα προπονητικής της Γυμναστικής Ακαδημίας, που, βάσει νόμου, κρίνεται ανώτερο από αυτό της FIFA

Τόσο ο κ. Κουτσοκούμνης όσο και ο κ. Γκιρτζίκης εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι στις δηλώσεις τους μετά από το τέλος της συνάντησης για την αποφυγή κυρώσεων από τις διεθνείς ομοσπονδίες, εάν δεν κάνει πίσω ο υφυπουργός αθλητισμού.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Κωστάκης Κουτσοκούμνης η συζήτηση οδηγήθηκε σε "ναυάγιο".«Για το Κύπελλο ο κ. υπουργός θέτει κάποια ζητήματα εξυγίανσης στην ΕΠΟ, ως όρο για να συνεχιστεί. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από μας. Είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε εσωτερικά, αλλά μπορούμε να ασχοληθούμε με κάποιες επιτροπές, όπως η Επιτροπή Δεοντολογίας. Δεν είναι τελεσίγραφο.

» Έχουμε δώσει διορία ως την 1η Απριλίου. Εμείς σαν επιτροπή θα αναφέρουμε στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA τι κάναμε και εκείνη θα πάρει τις αποφάσεις. Από την εμπειρία που έχουμε από τέτοιες αποστολές τα νέα δεν είναι καλά. Ίσως όχι από 1η Απριλίου, αλλά αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, είναι πολύ δύσκολα. Το λέμε από την εμπειρία που έχουμε. Δεν είναι κάτι ευχάριστο, αλλά η επίσκεψή μας ήταν διαφωτιστική και εποικοδομητική από πολλές απόψεις».

Στη συνέχεια τόνισε πως η FIFA θα μπορούσε να δει πιο θετικά ένα συνολικό «λουκέτο» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, περιλαμβάνοντας ακόμα και το πρωτάθλημα! «Θα μπορούσαμε να δούμε μια απόφαση του υπουργού να διακόψει όλες τις διοργανώσεις, εφόσον υπάρχει κίνδυνος βίας. Στοχευμένα για το Κύπελλο, δεν το βλέπουμε έτσι. Θα πρέπει το Κύπελλο να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί. Υπάρχουν μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Θα μπορούσε να γίνει κεκλεισμένων των θυρών ή και σε ουδέτερο γήπεδο, θα μπορούσε να γίνει ο τελικός ακόμη και με ξένο διαιτητή.

» Ο κ. Κοντονής τα συζητά όλα αυτά, αλλά απαιτεί πρώτα να γίνουν κάποιες ενέργειες από πλευράς ΕΠΟ. Εύχομαι να γίνουν και νέες συζητήσεις και να δοθεί μια εβδομάδα τουλάχιστον διορία, προκειμένου να αλλάξει απόφαση ο υπουργός. Πολύ φοβάμαι όμως πως αυτό δεν θα γίνει».

Όσο για τις συνέπειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Θα υπάρχουν συνέπειες για την Εθνική, για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και για τους Έλληνες αξιωματούχους, ενώ θα χαθεί μία θέση από το Europa League».