1 Μαρτίου 2016

Θανατηφόρα η απάντηση της Ρωσίας!

Με αποδέκτες Σαουδική Αραβία και Τουρκία

Η Ρωσία "λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της τις στρατιωτικές προετοιμασίες γειτονικών χωρών και η απάντηση μας θα είναι θανατηφόρα αν εισβάλλουν στην Συρία. Αν οι κυβερνήσεις που εμπλέκονται...


... σε στρατιωτικές προετοιμασίες χρησιμοποιήσουν ισχύ για να πετύχουν τον στόχο τους τότε θα πληγούν θανάσιμα! Αυτές οι κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας πρέπει να γνωρίζουν αυτή την ευθύνη", σύμφωνα με τον Ρώσο αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Sergei Ryabkov.

Τη Δευτέρα, ο Σύρος ΥΠΕΞ καταδίκασε τις παρατηρήσεις του υπουργού Εξωτερικών Adel Al-Jubeir της Σαουδικής Αραβίας ως μια προσπάθεια να υπονομεύσουν την πρόσφατα ψηφισθείσα συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών. «Αυτό που ο Adel Al-Jubeir αποκαλεί ένα σχέδιο Β σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στη Συρία είναι απλώς μια ψευδαίσθηση στο μυαλό του Σαουδικού καθεστώς», δήλωσε.

"Οι δηλώσεις του Jubeir είναι μια προσπάθεια να εμποδίσουν την παύση των πολεμικών επιχειρήσεων". Η συριακή κυβέρνηση προειδοποίησε για "καταστροφικό ρόλο" του Ριάντ στη χώρα, αμφισβητώντας τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της Daesh και των άλλων ισλαμικών φονταμενταλιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Τα σχόλια του Jubeir είναι ένα «ψέμα με στόχο να ενισχύσει το ηθικό των αγωνιστών», ανταπάντησε η δήλωση. Το συριακό Υπουργείο Εξωτερικών μαζί με Ρώσους αξιωματούχους έχουν επανειλημμένα χρεώσει τη Σαουδική Αραβία, μαζί με την Τουρκία και το Κατάρ, για τη χρηματοδότηση, τον εξοπλισμό και την παροχή υλικής υποστήριξης, σε τρομοκρατικές ομάδες στο εσωτερικό της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Daesh.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ είναι σύμμαχοι στον αγώνα κατά της Daesh, και ζήτησαν τη μετάβαση από το καθεστώς Άσαντ ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση στη Συρία για να υποστηριχθεί καλύτερα η εξάπλωση της Daesh.

Την Κυριακή, λίγες ώρες μετά την κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ, το Ριάντ δήλωσε, ότι θα «εξετάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, εάν καταστεί σαφές ότι η Συρία και η Ρωσία δεν τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός.». Ρώσοι αξιωματούχοι απάντησαν σκληρά, λέγοντας ότι «ένα σχέδιο Β είναι εντελώς αδιανόητο».

Η κατάπαυση του πυρός, τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Η συριακή κυβέρνηση αποδέχθηκε τους όρους της εκεχειρίας, η οποία προέβλεπε ότι η στρατιωτική προσπάθεια ενάντια στη Daesh και των μαχητών της αλ-Nusra Front θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό.

Σε σχετική ανακοίνωση, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Συρία «διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει σε οποιαδήποτε παραβίαση από αυτές τις ομάδες (Daesh ή al-Nusra) εναντίον των πολιτών της Συρίας ή εναντίον των ενόπλων δυνάμεών της».