30 Μαρτίου 2016

«Δηλητηριασμένες σχέσεις» μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας

Ο Ερντογάν δεν κατάφερε να αποσπάσει πρόσκληση για επίσημη συνάντηση με τον Ομπάμα. Θα αρκεστεί σε μια επαφή στους διαδρόμους της Ημερίδας για την Πυρηνική Ασφάλεια. Αντ’ αυτού, επισήμως...


... θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

Η Τουρκία εθεωρείτο από την Ουάσιγκτον ένας μουσουλμάνος σύμμαχος-κλειδί και μια μετριοπαθής σταθεροποιητική δύναμη στη Μέση Ανατολή. Οι σχέσεις εντάθηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες γύρω από τη Συρία, καθώς η Ουάσιγκτον καλεί την Άγκυρα να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η Τουρκία είναι απογοητευμένη από την αμερικανική υποστήριξη προς τους Κούρδους μαχητές.

Η νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους είναι η προτεραιότητα της Ουάσινγκτον. Όμως η Τουρκία θέλει πρώτα απ' όλα την αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, μια προοπτική που έχει γίνει λιγότερο αξιόπιστη μετά τη ρωσική επέμβαση υπέρ του καθεστώτος της Δαμασκού.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ενεργά τους Κούρδους της Συρίας και το κύριο κόμμα τους, το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), εκτιμώντας ότι αντιπροσωπεύουν την καλύτερη ευκαιρία για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος, ενώ η Άγκυρα τους θεωρεί τον συριακό κλάδο του ορκισμένου εσωτερικού εχθρού της, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Η σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία εντάθηκε κυρίως εξαιτίας των διαφορετικών προτεραιοτήτων τους στη Συρία και ακριβέστερα του πώς βλέπουν το PYD», λέει ο Ουζγκούρ Ουνλουχισαρτσικλί, διευθυντής του τουρκικού γραφείου του αμερικανικού German Marshall Fund.

Οι δύο χώρες «πατούν η μία το πόδι της άλλης» στη Συρία, συνοψίζει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Μέχρι να αναθεωρήσουν τον τρόπο που προσεγγίζουν το PYD, η αμερικανοτουρκική σχέση θα παραμείνει δηλητηριασμένη από το θέμα αυτό».

Επιπλέον των εντάσεων αυτών, η Ουάσιγκτον καταγγέλλει τα πλήγματα κατά της ελευθερίας της έκφρασης και της δημοκρατίας. Οι τουρκικές αρχές κατηγορούνται για αυταρχική παρέκκλιση και ιδιαίτερα ότι φιμώνουν τον αντιπολιτευόμενο Τύπο.  «Εξακολουθούμε να μην συμφωνούμε σε όλα τα θέματα. Η ελευθερία του Τύπου είναι ένα απ' αυτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ,Τζον Κίρμπι.