27 Μαρτίου 2016

Κύμα υποστήριξης του Αμερικανού εισαγγελέα από Τούρκους

Περιμένουν από αυτόν να… πατάξει την διαφθορά στην χώρα τους

Σε ένα ρεπορτάζ που φιλοξένησαν οι New York Timesστις σελίδες τους, ο εισαγγελέας Πριτ Μπχαράρα που άσκησε δίωξη στον Τουρκοϊρανό επιχειρηματία, ο οποίος οργάνωνε...


... το λαθρεμπόριο ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τεχεράνη παρακάμπτοντας τις κυρώσεις στην ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν λόγω του πυρηνικού της προγράμματος, φέρεται να τυγχάνει μαζικής υποστήριξης από Τούρκους πολίτες που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο τουρκικό σύστημα απονομής Δικαιοσύνης…

Πρόκειται για ένα αδιανόητο άρθρο στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι μεγάλο μέρος Τούρκων πολιτών εναντιώνονται στον ηγέτη της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις αυταρχικές πρακτικές διακυβέρνησης που ακολουθεί.

Οι Τούρκοι πολίτες εξέφρασαν, χωρίς να φοβούνται κρατικά αντίποινα, μέσα από τους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης την υποστήριξή τους στον εισαγγελέα, προσφέροντάς του μάλιστα και γνωστά τουρκικά δώρα, όπως γλυκά, κεμπάπ, ακόμα και αλκοολούχα ποτά, μια προσφορά που παραπέμπει σε μη Ισλαμιστές σε μια ολοένα και πιο ακραία ισλαμιστική χώρα…

Ο εισαγγελέας τους ευχαρίστησε για τα καλά τους λόγια και τη στήριξη, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν μπορεί να δεχθεί δώρα… διότι απλώς κάνει τη δουλειά του! Ο λογαριασμός του εισαγγελέα στο Twitter, από μερικές χιλιάδες ακολούθους εκτοξεύθηκε στους 245.000, ενδεικτικό της σημασίας της υπόθεσης που έβαλε στο στόχαστρο, σέρνοντας στο εδώλιο ένα πρόσωπο που φέρεται να μετέφερε τις «μίζες» στους πολιτικούς του περιβάλλοντος Ερντογάν με κούτες.

Ο Τουρκοϊρανός σε συνεργασία με την τράπεζα Halkbank, κανόνιζε την πληρωμή σε χρυσό αγορών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι κυβερνητικοί ήταν απλώς χαρούμενοι με το αποτέλεσμα αφού πλούτιζαν οι ίδιοι, ενώ το καθεστώς Ερντογάν έκανε τα «γλυκά μάτια» στην Τεχεράνη.

Όταν αρχές στην Τουρκία επιχείρησαν να κινηθούν εναντίον των παρανομιών του επιχειρηματία, ενδεχομένως διότι διατηρούσαν σχέσεις με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο και νυν ορκισμένο αντίπαλο του Ερντογάν, με άνωθεν παρέμβαση έπαψαν όλες οι διώξεις και… εκδιώχτηκαν οι διώκτες, είτε βρίσκονταν στην αστυνομία είτε στο δικαστικό σώμα.

Το βέβαιο είναι ότι όσοι στην Τουρκία επιθυμούν τον περιορισμό των αυθαιρεσιών Ερντογάν, επενδύουν στη δικαστική διερεύνηση που ξεκίνησε ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης στην υπόθεση, αφού εκεί αυτές οι αυθαιρεσίες δεν έχουν την παραμικρή ισχύ. Αυτό αποτυπώνεται και σε άρθρα γνώμης στον αντιπολιτευόμενο τουρκικό Τύπο ο οποίος βρίσκεται βέβαια υπό διωγμό, αφού ο Ερντογάν έχει βάλει πλώρη να σιγήσει κάθε φωνή που τον αντιπολιτεύεται, μετατρέποντας την Τουρκία σε επάξιο ανταγωνιστή του σταλινικού κράτους του Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αυτό που δύσκολα θα αλλάξει είναι η γνώμη όλων για τον Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να κατατάσσεται επαξίως στο «πάνθεον» των δικτατόρων του πλανήτη, έστω και αν δεν έχει επισήμως τον «ζηλευτό» αυτόν τίτλο και επίσημα. (defence-point)