1 Δεκεμβρίου 2015

Στρατός εναντίον Ερντογάν για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους

Η κρίση που δημιουργήθηκε με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24 στον εναέριο χώρο της Συρίας από την Τουρκία, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα...


... ενημέρωσης, οδήγησε σε αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας και του στρατού της χώρας.

Ο κύριος λόγος για την διχόνοια, ήταν η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι η Άγκυρα δεν γνώριζε ότι το πολεμικό αεροσκάφος ήταν ρωσικό όταν το κατέρριπτε. Ανώνυμη πηγή του στρατού ανέφερε ότι «εάν οι πολιτικοί σώπαιναν θα μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα πολύ γρήγορα».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, Sözcü, ο Ερντογάν και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι μία καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή είπε πως ο Ερντογάν είχε πάρει «βιαστικά» θέση όταν δήλωσε επίσημα ότι ο στρατός δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την προέλευση του αεροσκάφους «και αυτό περιέπλεξε το πρόβλημα».

Η ίδια πηγή τονίζει ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει προειδοποιήσει τους πιλότους της να αποφεύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω παραβίαση του εναέριου χώρου της Συρίας μετά την ανάπτυξη του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος της Ρωσίας S-400 στη Λαττάκεια.