17 Σεπτεμβρίου 2015

Ο στρατός "σφράγισε" τον Έβρο!

Ποια ήταν η αποστολή του για τον φράχτη

Έτοιμος στην θέση του και με διορθωμένα τα σημεία στα οποία είχε ζημιές από τις πλημμύρες είναι ο φράκτης μήκους 12,5 χιλμ. που είχε κατασκευαστεί...


... από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη/ Ελληνική Αστυνομία στον Έβρο προ ετών για την παρεμπόδιση της εισόδου παράνομων μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας.

Η επιδιόρθωση έγινε από το Μηχανικό του Δ' Σώματος Στρατού της Θράκης εδώ και περίπου 10 ημέρες και όπως μας είπε αρμόδια πηγή του ΓΕΣ δεν ευσταθούν δημοσιεύματα ότι δήθεν ο φράκτης έχει καταρρεύσει και ότι είναι σήμερα όπως ήταν όταν κατασκευάστηκε!

Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με την δια του Facebook καθοδηγούμενη προσπάθεια να στραφούν τώρα οι Σύροι πρόσφυγες και άλλοι παράνομοι μετανάστες προς την Ελλάδα δια ξηράς, δηλαδή από τον Εβρο. Ήδη, στην περιοχή κοντά στην Αδριανούπολη, στην Τουρκία, βρίσκονται εκατοντάδες πρόσφυγες και η ΕΛΑΣ έχει λάβει μέτρα - ενώ επικουρικό ρόλο θα έχει, στους τομείς ευθύνης του, και ο στρατός.

Όπως γράφει η τουρκική ιστοσελίδα Haberler.com.οι αξιωματούχοι της ελληνικής αστυνομίας ενημερώθηκαν πριν από 4 ημέρες από την Ε.Ε. και τα Η.Ε. ότι ενδέχεται να υπάρξει μαζικό κύμα προσφύγων προς την Ελλάδα.

Χιλιάδες έρχονται πεζοί
Για το κύμα των Σύριων προσφύγων που κατευθύνεται (από την Κωνσταντινούπολη) στην Αδριανούπολη με τελικό προορισμό τα ελληνικά σύνορα, κάνουν λόγο από χθες τα τουρκικά ΜΜΕ. Πέραν των 250 Σύριων προσφύγων που περιμένουν από χθες στον λεωφορειακό σταθμό της Αδριανούπολης, άλλα 800 άτομα ξεκίνησαν σήμερα το πρωί πεζή για την Αδριανούπολη, πλην, όμως, η Τουρκική αστυνομία και η Στρατοχωροφυλακή, γράφουν, φέρεται να διέκοψε την  πορεία τους στον αυτοκινητόδρομο ΤΕΜ.

Οι τουρκικές Αρχές έχουν αναπτύξει μπλόκα στον οδικό άξονα που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Αδριανούπολη (τελευταία τουρκική πόλη προς τις Καστανιές) για να ανακόψουν, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, τους χιλιάδες παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία και έχουν πάρει το δρόμο από την Κωνσταντινούπολη για τα σύνορα εκτός από  της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Οι αστυνομικοί για να τους στείλουν πίσω επικαλούνται το νόμο που προβλέπει ότι, ακόμη κι αν διαθέτουν άδεια παραμονής, απαγορεύεται στους πρόσφυγες να ταξιδεύουν μεταξύ διαφορετικών νομών της Τουρκίας. Όπως μεταδίδεται αρκετοί πέρασαν τη νύχτα προς Τετάρτη σε σκηνές σε διάφορα σημεία δίπλα στο δρόμο. Σύμφωνα με φωτογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ορισμένοι πρόκειται να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα μέσα από χωράφια.

Πως και γιατί προκλήθηκε το κύμα προς Έβρο
Η ''στροφή'' προς τον Εβρο για Ελλάδα και Βουλγαρία καλλιεργήθηκε  μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και φημών ότι η Ελλάδα θα τους αφήσει να περάσουν.  Η πίεση αυξάνεται καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο, και κυκλοφορούν μεταξύ των προσφύγων οι πληροφορίες για  τα ναυάγια ακόμη και στη σχετικά σύντομη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ τουρκικών παραλίων και ελληνικών νησιών, αλλά και η εκμετάλλευση τους από τους Τούρκους διακινητές.

Έτσι και καθώς στην Τουρκία βρίσκονται περίπου δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, η χερσαία διαδρομή μοιάζει ασφαλέστερη σε πολλούς από αυτούς. (onalert)