3 Ιουλίου 2015

Εν μέσω της ελληνικής κρίσης βιάζονται να “κλείσουν” το Κυπριακό

Στη διαδικασία του Κυπριακού για να αρχίσει και η επεξεργασία τεχνικών και πρακτικών ζητημάτων εισέρχονται σιγά-σιγά και οι ομάδες εργασίας. Ως εκ τούτου...


... οι διαπραγματεύσεις θα κινούνται σε τρία επίπεδα. Αυτές των ομάδων, των διαπραγματευτών και των Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Όπως δήλωσε ενημερωμένη πηγή «το νερό έχει μπει στο αυλάκι και δεν μπορεί να επιστρέψει». Προχθές έγινε συνάντηση της ομάδας εργασίας για την Οικονομία, στην παρουσία αρχικά των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί καθώς και του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Σήμερα θα γίνει συνάντηση της ομάδας εργασίας για το περιουσιακό και για τον πολιτισμό. Αυτές οι συναντήσεις θα γίνουν στην παρουσία διαπραγματευτών και της ειδικής συμβούλου του ΟΗΕ, Λίζα Μπαντενχάιμ καθώς ο κ. Άιντα αναχώρησε χθες και θα επανέλθει στο νησί την ερχόμενη Κυριακή.

Οι διαπραγματευτές δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές στις ομάδες εργασίας και τις καλούν να καθορίσουν πρόγραμμα συναντήσεων και ατζέντα. Στη λογική των οδηγιών είναι και η εντατικοποίηση των συζητήσεων, ώστε να τροφοδοτούν τις διαπραγματευτικές ομάδες με αποτέλεσμα.

Χθες πραγματοποιήθηκε ακόμη μια πολύωρη συνάντηση των δυο διαπραγματευτικών ομάδων. Συνεχίσθηκαν οι συζητήσεις επί της ουσίας για διάφορα θέματα και γίνεται προσπάθεια να ενσωματώσουν νέα στοιχεία στη βάση και των όσων έχουν λεχθεί κατά την τελευταία συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί. Οι δυο διαπραγματευτικές ομάδες υπό τους Μαυρογιάννη και Ναμί θα συναντηθούν εκ νέου τη Δευτέρα, στην παρουσία και του Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Πάντως, ο Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας σε πρόγευμα εργασίας με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες( οι ανταποκριτές του Reuters και της Wall Street Journal, έδωσε συνέντευξη και στο περιοδικό Ekonomist), έδωσε αισιόδοξη νότα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Είπε πως σε περίπτωση που η αποφασιστικότητα και η επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις συνεχίσουν, η λύση μπορεί να είναι πιθανή όχι εντός χρόνων αλλά εντός μηνών.

Για τα βασικά ζητήματα που συζητούνται οι θέσεις Ακιντζί κωδικοποιούνται ως εξής
* Στο θέμα των εγγυήσεων είπε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί το Σεπτέμβριο σε μια πολυμερή σύνοδο, αλλά αυτό εξαρτάται από την πορεία των διαπραγματεύσεων μέχρι τότε. Όλα πρέπει να γίνονται στο χρόνο τους, σημείωσε γιατί όταν αυτό δεν γίνεται τότε βλάπτεται η διαδικασία.

* Για τα ΜΟΕ αναφέρθηκε στην ενοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος και έθεσε ως χρόνο ολοκλήρωσης εντός έξι μηνών. Για την κινητή τηλεφωνία, ανέφερε ότι μπορεί να πάρει η λύση των τεχνικών προβλημάτων μερικές εβδομάδες «αλλά η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί». Για τα οδοφράγματα Δερύνειας και Λεύκας οι εργασίες υποδομής μπορεί να χρειαστούν έναν με δυο μήνες. Επανέλαβε πως έχει δημιουργηθεί μια τεχνική επιτροπή για το θέμα των ραδιοσυχνοτήτων.

* Ανέφερε ότι θέλει να φέρει σε υψηλότερο επίπεδο τις σχέσεις των Τ/κ με την ΕΕ, λέγοντας ότι και για τους Τ/κ η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ έχει μεγάλη σημασία και αυτό παρατήρησε ότι έχει γίνει κατανοητό από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Αναμένει δε τους επόμενους μήνες να γίνουν βήματα ώστε οι σχέσεις Τ/κ - ΕΕ να σημειώσουν πρόοδο.

Αναφέρθηκε στο θέμα της εκπροσώπησης των Τ/κ στο Ευρωκοινοβούλιο λέγοντας ότι θα μπορούσαν να προσκληθούν δύο Τ/κ να παρακολουθούν καλύτερα τις εργασίες του ΕΚ, υπενθυμίζοντας ότι δύο θέσεις επρόκειτο να τους δίδονταν. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν 35 κεφάλαια ενσωμάτωσης του ευρωπαϊκού κεκτημένου αλλά για τους Τ/κ γίνονται εργασίες μόνο για τα 12 και σε αυτό το θέμα πρέπει να γίνει κάτι.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Διαφαίνεται πρόοδος στις συνομιλίες
Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού διαφαίνεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Σε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υπάρχουν ορισμένες συγκλίσεις σε κάποια θέματα που είναι υπό συζήτηση. «Αν συνεχίζουμε με αυτόν τον ρυθμό πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να μιλούμε για σημαντική πρόοδο», σημείωσε.

Ο κ. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν στις 10 Ιουλίου για να συνεχίσουν τη διασταυρούμενη διαπραγμάτευση των θεμάτων της διακυβέρνησης, των περιουσιών και του εδαφικού, στη βάση της επεξεργασίας την οποία κάνουν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών.

Ενόψει της συνέχισης των συνομιλιών, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με ηγέτες των κομμάτων.

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΧΑΛΟΥΜΙ
Ο ΑΚΙΝΤΖΙ είπε πως τόσο το νερό που θα έρθει στα κατεχόμενα από την Τουρκία, όσο και το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να βελτιωθούν οι σχέσεις Τ/κ, Ε/κ, Τουρκίας, Ελλάδας.

Ο "υφυπουργός" εξωτερικών και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Ερχάν Ερτσίν αναφέρθηκε στο θέμα του χαλουμιού λέγοντας ότι υπάρχει η άποψη, μέχρι τη λύση, ο έλεγχος του προϊόντος να γίνεται από μια διεθνή εταιρεία, σημειώνοντας ότι μετά την κατοχύρωση του προϊόντος η οικονομική του αξία θα αυξηθεί. Κατά τον Ερτσίν υπάρχει μια γενική αντίληψη ο έλεγχος και στις δύο πλευρές της πράσινης γραμμής να γίνεται από μια διεθνή εταιρεία. (mignatiou)