30 Ιουλίου 2015

Ρωσικό υποβρύχιο του 1900 είναι στα «δίχτυα» Σουηδών υποβρύχιων ερευνητών

Ένα μικρό υποβρύχιο που χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα και είναι πιθανότατα ρωσικό ανακάλυψαν Σουηδοί δύτες στο βυθό της Βαλτικής θάλασσας.

Σύμφωνα με...


... ανακοίνωση της σουηδικής εταιρείας υποβρύχιων ερευνών Ocean X (http://www.oceanexplorer.se/ ) η ομάδα που ανακάλυψε το σκάφος μέσω τηλεχειριζόμενου υποβρύχιου οχήματος ανοιχτά των σουηδικών ακτών, κάνει λόγο για ένα υποβρύχιο μήκους 20 μέτρων, στο οποίο αναγράφονται επιγραφές στα κυριλλικά, γεγονός που εντείνει τις εικασίες για ρωσική προέλευση.

«Δεν είναι ακόμα σαφής η ηλικία του υποβρυχίου και το πόσο καιρό βρίσκεται καθηλωμένο στο βυθό, αλλά τα κυριλλικά γράμματα πάνω στο σκάφος αποτελούν σοβαρή ένδειξη πως πρόκειται για ρωσικό» γράφει το δελτίο τύπου της Ocean X. Το υποβρύχιο φέρεται να είναι άθικτο, χωρίς καμία εξωτερική βλάβη και με όλες τις εισόδους κλειστές, γεγονός που εντείνει την περιέργεια για τα πολύτιμα ευρήματα στο εσωτερικό του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα σουηδικού αγγλόφωνου ειδησεογραφικού ιστότοπου, οι Σουηδοί δύτες πιθανόν να ήρθαν αντιμέτωποι με το ρωσικό υποβρύχιο Som (Catfish - Γατόψαρο) το οποίο βυθίστηκε στα 1916. Το 20 μέτρων μήκους υποβρύχιο Som ναυπηγήθηκε το 1901 στις ΗΠΑ, με την αρχική ονομασία Fulton.

Το 1904 το υποβρύχιο αγοράστηκε από τη Ρωσία, το 1905 έφτασε στα ναυπηγεία του Βλαδιβοστόκ και προετοιμάστηκε για να συμμετάσχει στον ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο. Τον Ιούλιο του 1915, το υποβρύχιο Som επέστρεψε στο Πέτρογκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη) όπου ενώθηκε με τον Στόλο της Βαλτικής.

Στις 10 Μαΐου 1916 χάθηκε κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής ναυμαχίας με το σουηδικό στόλο.  Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, το υποβρύχιο, το οποίο δεν βρισκόταν πολύ βαθιά, δεν αντιλήφθηκε πως το πλοίο μπροστά του ήταν ακινητοποιημένο με αποτέλεσμα να πέσει πάνω του.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, το ρωσικό υποβρύχιο χτυπήθηκε όταν προσπάθησε να σταματήσει το πλοίο για επιθεώρηση.  Το πλήρωμα του Som ήταν 18 άτομα κάτω υπό τον υπολοχαγό Κρίσανφ Μπουγκουράγιεφ. Ολοι θεωρήθηκαν νεκροί.