28 Μαΐου 2015

ΕuroWorking Group: Συμφωνία μέχρι την Πέμπτη, αλλιώς «τέλος»

Τελεσίγραφο για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-εταίρων και επίτευξη συμφωνίας το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 4 Ιουνίου έστειλε το EuroWorking Group, που συνεδρίασε...


... σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως διεμήνυσαν οι εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ, εάν δεν υπάρξει η συμφωνία μέχρι το deadline που όρισαν, οπότε θα συνέλθει ξανά το EuroWorking Group, το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας «χάνεται».

Μία τέτοια εξέλιξη σημαίνει πως η χώρα θα απολέσει τα 1,8 δισ. ευρώ της δόσης από τον ESM, όπως και τα 10,9 δισ. ευρώ που διακρατά ο EFSF για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και τα οποία θα είναι διαθέσιμα έως τις 30 Ιουνίου.

Όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, ο λόγος που η 4η Ιουνίου είναι το τελικό ορόσημο για τη συμφωνία είναι το γεγονός ότι μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θα υπάρχει ο φυσικός χρόνος ώστε να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της ευρωζώνης η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Θεσμών.

Το παραπάνω τελεσίγραφο φέρεται να προκάλεσε την τηλεδιάσκεψη που είχε το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Εξάλλου, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να βρεθεί λύση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, καθώς η Αθήνα δεν «βλέπει» συμφωνία στο Brussels Group, όπως είπε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Ευκ.Τσακαλώτος, στον Guardian.