20 Απριλίου 2015

Θα μεταβούν ηγέτες στην Μόσχα για την Ημέρα της Νίκης του Β΄Π.Π.;

Προβληματίζεται ακόμη και η Ελβετία

Η Πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, για να παρακολουθήσουν τον επόμενο μήνα την 70η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, κατά τη διάρκεια...


... του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, φέρνει την ελβετική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, αναφέρουν δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ.

Η εφημερίδα Tages-Anzeiger daily δήλωσε, αργά το Σάββατο, ότι ενώ ένας αριθμός των δυτικών αρχηγών κρατών επέλεξε να μποϊκοτάρει τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης στις 9 Μαΐου, η Βέρνη δεν έχει ακόμη διατυπώσει τη θέση της.

Η Ελβετική ηγεσία φοβάται ότι αν μεταβούν, η Πρόεδρος Simonetta Sommaruga ή ο Υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ στη Μόσχα, μπορεί να προσβάλουν το Κίεβο. 

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι διμερείς σχέσεις μπορούν να είναι στην ίδια γραμμή, αν ξένα κράτη αποδεχθούν την πρόσκληση της Μόσχας κι έτσι εμφανίζουν "αλληλεγγύη με τον επιτιθέμενο".

Ως εναλλακτική λύση, η Ελβετία μπορεί να ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες επιλέγοντας τον πρεσβευτή της στη Ρωσία για να λάβει μέρος στη στρατιωτική παρέλαση στο Κρεμλίνο που χαρακτηρίζεται από 16.000 στρατιώτες κι εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Την Παρασκευή, εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον προέτρεψε τις χώρες να λάβουν υπόψη τα γεγονότα στην Ουκρανία πριν εξετάσουν την πρόσκληση της Μόσχας για να παραστούν στην επέτειο της Ημέρας της Νίκης.

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο δεν έχει αποφασίσει ακόμα," είπε ο εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της ομοσπονδίας, Andre Simonazzi ανέφερε η δημοσίευση, ενώ το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε, ότι τόσο η Ρωσία, όσο και η Ελλάδα κατέβαλαν υψηλό τίμημα για να κερδίσουν τη νίκη κατά του ναζισμού, στη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, και είναι σημαντικό να το θυμόμαστε και να μην επιτρέψουμε στο φασισμό να εξαπλωθεί ξανά σε όλη την Ευρώπη.

Ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ, του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον και του πρωθυπουργού της Σουηδίας Στέφαν Lofven, αρνήθηκαν την πρόσκληση, υπό την υποτιθέμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση.

Τουλάχιστον 25 ηγέτες κρατών έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση της Μόσχας, μέχρι στιγμής. Ένας πλήρης κατάλογος των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου 2015.