31 Μαρτίου 2015

ΠΑΣΟΚ: Με «συντονιστή πρόεδρο» τον Σκανδαλίδη ως τον Οκτώβριο;

Θα αντικαταστήσει τον Βενιζέλο

Κερδίζει έδαφος εντός του ΠΑΣΟΚ η πρόταση, που έχει ήδη κατατεθεί, για την εκλογή «μεταβατικού προέδρου» ή «συντονιστή προέδρου», που θα αντικαταστήσει...


... τον Ευάγγελο Βενιζέλο και θα οδηγήσει το κόμμα ως τον επόμενο Οκτώβριο (χωρίς να είναι υποψήφιος πρόεδρος), επιχειρώντας να συνενώσει τις κεντροαριστερές δυνάμεις και να αναγεννήσει ουσιαστικά τον κατακερματισμένο χώρο.

Μάλιστα, αν και η πρόταση δεν έχει προσωποποιηθεί, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ βλέπουν μονοσήμαντη την επιλογή στο πρόσωπο του Κώστα Σκανδαλίδη.

Ο κ. Σκανδαλίδης θα είναι την ερχόμενη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει στα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στην πρώτη νομαρχιακή συνέλευση εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στο διάστημα 15-17 Μαΐου.

Η νομαρχιακή συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στις 7 το απόγευμα και εντάσσεται στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου. Μάλιστα, προγραμματίζονται δύο ή και τρεις (εφόσον βολέψει χρονικά) ανάλογες νομαρχιακές συνελεύσεις στη Θεσσαλονίκη.

Προφανώς και η νομαρχιακή συνέλευση δεν έχει να κάνει με τον «συντονιστή πρόεδρο», αφού αυτή η συζήτηση γίνεται στην ολομέλεια της οργανωτικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση του κόμματος.


Μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου το επόμενο μεγάλο ραντεβού των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι στις 7 Ιουνίου για την εκλογή νέου προέδρου. Και μπορεί αρκετοί να προαλείφονται για τη θέση, όμως και επισήμως στα όργανα έχει κατατεθεί η εναλλακτική πρόταση για την εκλογή μεταβατικού προέδρου, ο οποίος θα προσπαθήσει να έρθει σε διάλογο με τις άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς με στόχο τον επόμενο Οκτώβριο να γίνει νέο συνέδριο και να συσπειρωθούν τότε όλες οι δυνάμεις του χώρου σε ένα ενιαίο σχήμα, με εκλογή και προέδρου.

Προϋπόθεση είναι ο «συντονιστής πρόεδρος» να μην είναι υποψήφιος τον Οκτώβριο, αλλά και να υπάρξει ομόφωνη απόφαση της οργανωτικής επιτροπής για την εκλογή μεταβατικού προέδρου.

Οι φωνές που εντός του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν το «συντονιστή πρόεδρο» λένε πως θα μπορούσε αυτός να είναι ο κ. Σκανδαλίδης, που έχει το ηθικό ανάστημα και την προσωπικότητα για να οδηγήσει το κόμμα μέχρι τον Οκτώβριο. Όμως ο ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης και της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Χρόνης Μακρίδης, δήλωσε στη Voria.gr ότι «συνεχίζουμε τις προσυνεδριακές διαδικασίες και το διάλογο, επειδή μόνο ο ζωντανός διάλογος μπορεί να αναγεννήσει το χώρο και το κόμμα».