28 Φεβρουαρίου 2015

Βούλγαροι εργάτες γης στη θέση Ελλήνων που δεν προσέρχονται (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Δεν παρουσιάζονται Έλληνες εργάτες γης, παρά την μεγάλη ανεργία

Οι Βούλγαροι εργάτες γης σώζουν την αγροτική παραγωγή στο νομό Ροδόπης και σε αυτούς στηρίζονται οι επαγγελματίες αγρότες, όπως παραδέχτηκε (δείτε τις εικόνες)…


... μιλώντας στο «Χρόνο» Κομοτηνής, ο Κυριάκος Κρόκος, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Αγροτών Ροδόπης

Η προσφορά από το ντόπιο εργατικό δυναμικό δε μπορεί να καλύψει τις εποχιακές ανάγκες, με τους χριστιανούς εργάτες να είναι σχεδόν ανύπαρκτοι και μόνο τους μουσουλμάνους να ενδιαφέρονται να εργαστούν εποχιακά στα χωράφια.

Καταλύματα Βούλγαρων εργατών εμφανίζονται στην ύπαιθρο της Ροδόπης μόλις αρχίσουν οι εργατικές εργασίες. Οι πρώτες αγροτικές εργασίες ήδη ξεκίνησαν, όπου αυτό είναι εφικτό (σ.σ. οι έντονες βροχοπτώσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα δυσχεραίνουν την πρόσβαση στις γεωργικές εκτάσεις) και αναμένεται να κορυφωθούν μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, οπότε απαιτείται εντατικότερη δουλειά στα χωράφια και κατά συνέπεια περισσότερα χέρια.

ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ Ε.Ε.
Και ενώ η ανεργία των νέων στη χώρα μας βρίσκεται στο 51% και το γενικό ποσοστό στο 26%, οι αγρότες και όχι μόνο, αλλά και κτηνοτρόφοι και αλιείς στρέφονται σε χώρες του εξωτερικού, ακόμα και εκτός ΕΕ, για να βρουν εργάτες που θα δουλέψουν στην Ελλάδα με εξασφαλισμένη άδεια διαμονής και εργασίας για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.
Μάλιστα τις ανάγκες του 2015 και 2016 ζητήθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία και εγκρίθηκαν 20.005 άδειες διαμονής για εποχική εργασία και αλιεργάτες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι μεγαλύτερες ανάγκες πρόσληψης αλλοδαπών σε επίπεδο νομού γεννιούνται στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι εργοδότες αγροτοκτηνοτροφικών εργασιών και οι αλιείς υποστηρίζουν ότι δυσκολεύονται να βρουν Έλληνες εργάτες για τα χωράφια, τις στάνες ή τη θάλασσα, και αναγκάζονται να ακολουθήσουν τη διαδικασία έγκρισης αδειών διαμονής για τους αλλοδαπούς. Έτσι, κατέθεσαν τις σχετικές αιτήσεις στις αρμόδιες επιτροπές των δήμων και περιφερειών, οι οποίες τις προώθησαν στα συναρμόδια υπουργεία.

Η φύση των αγροτικών, κτηνοτροφικών εργασιών, το ενδεχόμενο μετακόμισης και τα χαμηλά μεροκάματα των 20 με 25 ευρώ φαίνεται πως αποτρέπουν τους άνεργους από την αναζήτηση αυτών των εργασιών.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΡΓΑΤΩΝ
Οικογενειακά, γυναίκες και άνδρες, κατεβαίνουν από τη Βουλγαρία για να εργαστούν στα χωράφια της Ροδόπης. Χρησιμοποιούν οχήματα τύπου βαν και συνηθίζεται μάλιστα να μένουν και μέσα σε αυτά, προκειμένου να μην επωμισθούν το κόστος εκμίσθωσης ενός ακινήτου, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

Σε πολλές περιπτώσεις σκηνές φτιαγμένες από ξύλα, σίδερα και νάιλον, σκεπασμένες με κουβέρτες, χαλιά και σεντόνια, για προστασία από τον καυτό ήλιο, αποτελούν το χώρο ξεκούρασης και ύπνου των εργατών, όπως έχει καταγράψει και με προγενέστερο ρεπορτάζ του ο «Χ» στην ύπαιθρο του νομού μας. Υπάρχουν βέβαια και οι Βούλγαροι που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή μας και εργάζονται ως εργάτες, δίπλα σε αγρότες ή κτηνοτρόφους. (xronos.gr)