9 Φεβρουαρίου 2015

Έτριξαν τα δόντια στον Βαρουφάκη οι απεσταλμένοι της Ευρώπης;

Τι συζήτησαν για να αποφευχθεί ένα "ατύχημα"

Μπορεί οι προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα να ήταν το γεγονός της βραδιάς, όμως λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω, στο υπουργείο Οικονομικών, τα μέλη του οικονομικού επιτελείου...


... υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη, είχαν την πρώτη εντός έδρας συνάντηση με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αυτοί δεν ήταν άλλοι από τον Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (EuroWorking Group) Τόμας Βίζερ και τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι είχαν έρθει από χθες το μεσημέρι στη Ελλάδα προκειμένου να συνεργαστούν με το υπουργείο Οικονομικών και να βοηθήσουν στην καλύτερη προετοιμασία των ελληνικών θέσεων εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης της Ευρωομάδας (Eurogroup) της προσεχούς Τετάρτης, 11 Φεβρουαρίου.

Συνάντηση ουσίας είχαν με το Γιάνη Βαρουφάκη ενώ τυπική ήταν η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Επί της ουσίας ήρθαν για να ενημερωθούν για τις ελληνικές θέσεις για το Γιούρογκρουπ της 16ης Φεβρουαρίου όπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας.

Οι αξιωματούχοι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για κάποια θέματα και ενημερώθηκαν για κάποια άλλα. Πάντως πηγές στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το κλίμα και η διάθεση είναι να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί ένα "ατύχημα".

Οι αξιωματούχοι μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσουν για τις ελληνικές θέσεις. Οι αξιωματούχοι ήρθαν χθες το μεσημέρι και η εντολή που υπήρχε στην Ελλάδα ήταν να μην γίνει γνωστή η παρουσία τους από την Αθήνα.

Το πρωί ο κ. Βαρουφάκης όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το τι έγινε χθες βράδυ είπε: «Καμία σύγκρουση, συζήτηση και διαβούλευση, όπως κάνουμε πάντα στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Όταν τον ρώτησαν τι θα γίνει από εδώ και πέρα τους απάντησε: «Περιμένετε να σας κάνω αυτή τη στιγμή προϋπολογισμό του κράτους στο δρόμο;».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πάντως ότι μετά την πίεση που ασκήθηκε έγινε σύσκεψη μετά τα μεσάνυχτα του Γιάνη Βαρουφάκη με όλους τους συμβούλους του για το θέμα του χρέους. Η σύσκεψη κράτησε αρκετά και στόχος της ήταν να προετοιμαστούν οι θέσεις της κυβέρνησης αλλά και να ετοιμαστούν τα διάφορα σενάρια που θα παρουσιαστούν.

Σήμερα στις 15.00 θα γίνει μια άτυπη ενημέρωση από τον Γιάνη Βαρουφάκη στους δημοσιογράφους.