30 Ιανουαρίου 2015

Κοτζιάς: Δεν είμαι μαριονέτα των Ρώσων

«Δεν είμαι μαριονέτα των Ρώσων»

Χθες, όλα τα βλέμματα των υπουργών Εξωτερικών και των αξιωματούχων της ΕΕ ήταν στραμμένα στον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, παρά το γεγονός ότι το θέμα...


... του έκτακτου συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών, για την παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ήταν άκρως σημαντικό.

Η διαφαινόμενη άρνηση της Ελλάδας κατέληξε αισίως για την Ευρώπη, εξ ου και το Reuters κάνει λόγο για συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες για την παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της τροποποίησης του κειμένου συμπερασμάτων και στο γεγονός ότι ξεπεράστηκαν οι όποιες ανησυχίες που υπήρχαν για τη στάση της Ελλάδας.

Το Reuters επικαλείται την αποκάλυψη που έκανε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τον οποίο ο κ. Κοτζιάς του είπε: «Δεν είμαι μαριονέτα των Ρώσων», ενώ αργότερα τόνισε: «Δεν είμαστε εναντίον των κυρώσεων, αντιθέτως είμαστε υπέρ της επικρατούσας άποψης (mainstream) και όχι τα κακά παιδιά».

Η κωλοτούμπα του Κοτζιά στην Ευρώπη
Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Κοτζιάς, υπέγραψε μια αυστηρή ανακοίνωση στην οποία η Μόσχα καθίσταται υπεύθυνη για τη βία στην ανατολική Ουκρανία και απαιτείται από τη Ρωσία να σταματήσει την υποστήριξη που παρέχει στους αυτονομιστές.

Σημειώνεται πως εκτός της Ελλάδας, που ζήτησε να καθυστερήσει η όποια απόφαση για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, την ίδια άποψη είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας και της Αυστρίας, σημειώνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.