3 Ιανουαρίου 2015

Τουρκία: Αφοσιωμένοι φρουροί «πρόσεχαν» τον Ερντογάν

Για τη φυλακή οδεύει κατά τα φαινόμενα και ο Ζεκί Μπουλούτ, πρώην σωματοφύλακας του Ερντογάν, κατηγορούμενος για κατασκοπεία και τοποθέτηση κοριών στο γραφείο...


... του νυν Τούρκου προέδρου.

Ο Μπουλούτ, ο οποίος δηλώνει αφοσιωμένος στον Ερντογάν, τα είπε σήμερα με τον αρμόδιο εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση της παρακολούθησης των συνομιλιών του Ερντογάν, όταν ήταν πρωθυπουργός.

Μαζί με τον Μπουλούτ, ανακρίθηκαν σήμερα άλλοι επτά κατηγορούμενοι, από τους συνολικά 13 που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, εκ των οποίων οι πέντε αστυνομικοί. Ο τότε υπεύθυνος ασφαλείας του Ερντογάν, Μεχμέτ Γιουκσέλ, κατέθεσε ότι είχε ψάξει παντού για κοριούς, αλλά αντελήφθη ότι δεν διεξάγονταν έρευνα στα ιδιαιτέρα δωμάτια του Ερντογάν.

Είχε προτείνει στην αστυνομία να διεξάγει δύο έρευνες τον μήνα στο σπίτι και το ιδιαίτερο γραφείο του Ερντογάν, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω του βεβαρυμμένου προγράμματος του τότε πρωθυπουργού. Ο ίδιος όμως αρνήθηκε να καταλογίσει δόλο στους Τούρκους αστυνομικούς.

Ο πρώτος κοριός ανακαλύφθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2011. Ωστόσο ο εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση δήλωσε πως οι κατηγορούμενοι ήταν αυτοί που τοποθέτησαν κοριούς στο γραφείο του Ερντογάν και οι κοριοί χρησιμοποιήθηκαν για «πολιτική κατασκοπεία», όπως είπε. Μετά από έρευνα ανακαλύφθηκαν άλλοι έξι κοριοί στην οικία του Ερντογάν.