17 Δεκεμβρίου 2014

Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση Tαλιμπάν στο σχολείο

Για ποιο λόγο σκότωσαν τα παιδιά;

Τουλάχιστον 145 άνθρωποι σκοτώθηκαν, από τους οποίους πάνω από 130 ήταν παιδιά. Οι επιζώντες περιέγραψαν τους Ταλιμπάν να σκοτώνουν τα παιδιά ένα, ένα.

Ενώ η Πακιστανική...


... οργάνωση Ταλιμπάν έχει στοχεύσει παιδιά στο παρελθόν, και έχει μια μακρά ιστορία στην δολοφονία αμάχων, αυτή η επίθεση -από πολλές απόψεις, είναι η χειρότερη στην ιστορία του Πακιστάν- ήταν πολύ πιο ακραία από προηγούμενες επιθέσεις.

Είναι δύσκολο λοιπόν να μην αναρωτηθεί κανείς το γιατί. Γιατί η οργάνωση δολοφόνησε πάνω από 100 παιδιά σε μια μέρα;  Δεν υπάρχει ικανοποιητική εξήγηση. Αλλά, πέρα από την προφανές βαρβαρότητα των δραστών, τρεις παράγοντες φαίνεται να έχουν οδηγήσει στην πράξη.

Πρώτον, υπάρχει η εξήγηση των Ταλιμπάν, ότι αυτή ήταν η εκδίκηση για τη στρατιωτική στόχευση των οικογενειών τους - αν και φαίνεται απίθανο ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος.
Δεύτερον, και πολύ πιο πειστικός λόγος, η ομάδα μπορεί να ήθελε να δείξει ότι ακόμα “υπάρχει”, παρά τις πρόσφατες βαριές απώλειες έναντι του πακιστανικού στρατού.
Αλλά υπάρχει ένας τρίτος και δυνητικά κρίσιμος παράγοντας: Ο αγώνας για την εξουσία εντός της ίδιας της οργάνωσης.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν λένε ότι αυτό ήταν εκδίκηση, αλλά υπάρχει κάτι παραπάνω
Ένας εκπρόσωπος τον Ταλιμπάν του Πακιστάν, ισχυρίστηκε ότι η επιχείρηση διεξήχθη ως εκδίκηση για τις πράξεις του στρατού που είχαν στοχεύσει τις οικογένειες των μαχητών των Ταλιμπάν. "Επειδή η κυβέρνηση στοχεύει σε οικογένειες και γυναίκες μας”, είπε, ‘θέλουμε να νοιώσουν τον πόνο."

Είναι, δυστυχώς, αρκετά πιθανό ότι μέλη της οικογένειας των Ταλιμπάν είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της πολύχρονης διαμάχης με τον πακιστανικό στρατό. Είναι βέβαιο ότι οι βομβαρδισμοί του πακιστανικού στρατού και οι βολές πυροβολικού έχουν αφήσει απώλειες μεταξύ των αμάχων, και ο Πακιστανικός στρατός είναι γνωστός για την ανακρίβειά του όταν ασκεί δραστηριότητες σε τμήματα της χώρας στα οποία κυριαρχούν οι Ταλιμπάν.

Ειδικοί που μελετούν τους Ταλιμπάν πιστεύουν ότι αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα και ότι αυτός δεν είναι ο κύριος λόγος για την επίθεση στην Πεσαβάρ. Μάλλον, λένε, ότι είναι πιο πιθανό αυτή να ήταν μια προσπάθεια από τους Ταλιμπάν να επαναβεβαιώσουν την ισχύ τους μετά τις ήττες που έχουν υποστεί στα χέρια των στρατιωτικών, ή ακόμα και μια προσπάθεια από μια ενιαία παράταξη ή κάποιο ηγετικό πρόσωπο εντός της οργάνωσης για να διεκδικήσει την εξουσία.

Οι Ταλιμπάν, εξασθενημένοι πλέον, μπορεί να ελπίζουν ότι αυτή θα ήταν μια επίδειξη ισχύος. Ίσως η επίθεση του σχολείου ήταν η προσπάθεια της πακιστανικής Ταλιμπάν να αποδείξει ότι ο στρατός δεν έχει εμποδίσει την ικανότητά της να διεξάγει μεγάλες επιχειρήσεις. Το σχολείο ήταν στρατιωτικό, και έτσι μπορεί να ήταν ο πιο εύκολος στρατιωτικός στόχος που η TTP ήταν σε θέση να επιτύχει.

Μπορεί να υπάρχουν εσωτερικές διαμάχες για την εξουσία των Ταλιμπάν πίσω από την επίθεση
Οι Ταλιμπάν έχουν χωριστεί σε πολλαπλές φατρίες τους τελευταίους μήνες. Μια σειρά από μέτριες παρατάξεις τα ’χουν βρει με την κυβέρνηση, οπότε αυτό που έχει μείνει είναι ένας όλο και πιο ριζοσπαστικός πυρήνας ο οποίος φέρεται να κατακερματίζεται σε διαφορετικές ομάδες.

Αυτή η διαδικασία επιταχύνθηκε όταν ο Maulana Fazlullah, ένας ξένος ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής μιας ομάδας μαχητών στην περιοχή Σουάτ του Πακιστάν, πήρε την αρχηγεία πέρσι. Ως ηγέτης προκάλεσε τον διχασμό, προκαλώντας την ισχυρή οικογένεια Messud να φύγει και να σχηματίσει τη δική της οργάνωση.

Ο ανταγωνισμός για την εξουσία εντός μιας ένοπλης ομάδας ή μεταξύ διαφορετικών φατριών οδηγεί συχνά σε αυξημένη βία, καθώς οι ηγέτες προσπαθούν να αποδείξουν την εξουσία τους και να βελτιώσουν τη φήμη τους πραγματοποιώντας όλο και πιο τολμηρές ή βίαιες επιθέσεις. (Vox.com – OnAlert)