15 Δεκεμβρίου 2014

Υπόθεση διαστημικής κατασκοπείας του Ισραήλ στις ΗΠΑ

Τέσσερα χρόνια πριν στο χρηματοδοτούμενο από τη ΝΑSA Εργαστήριο Αεροπροώθησης του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια, το μεγαλύτερο στο είδος του στις ΗΠΑ, η Σάντρα Τρόιαν, καθηγήτρια εφαρμοσμένης...


... φυσικής και ο Αμίρ Γκατ, ένας Ισραηλινός, μεταδιδακτορικός φοιτητής, υπό τη επίβλεψή της, ενεπλάκησαν σε μια υπόθεση κατασκοπίας.

Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο, φέρνοντας στο φως την σημαντικότερη υπόθεση οικονομικής και βιομηχανικής κατασκοπίας, στην οποία εμπλέκεται Ισραηλινός στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται τους Ισραηλινούς, οι οποίοι φέρονται να διενεργούν κατασκοπευτικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ.

Η σύλληψη, το 1985, ενός Ισραηλινού κατασκόπου, έπεισε τους Αμερικανούς για τη δράση των συμμάχων τους επί του εδάφους τους. Αυτή τη φορά όμως, οι Ισραηλινοί ξεπέρασαν τα όρια. Ο Γκατ εμφανίστηκε ως μεταδιδακτορικός φοιτητής, εργαζόμενος με την Τρόιαν από τον Μάρτιο του 2010.

Η εργασία τους αφορούσε ένα σχέδιο προώθησης διαστημικών οχημάτων και όλη η εργασία διέπονταν υπό τους ομοσπονδιακούς νόμους, η οποία απαγορεύει την απαγόρευση διαρροής οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.

Στη δίκη η Τρόιαν κατηγόρησε τον Γκατ ότι παραβίαζε τους όρους αυτούς, αποθηκεύοντας απόρρητες πληροφορίες στον προσωπικό του υπολογιστή. Πιστεύεται ότι ο Γκατ χρησιμοποίησε ειδικό λογισμικό φορτώνοντας, ταχύτατα, τεράστιο όγκο πληροφοριών από τους υπολογιστές του εργαστηρίου στον προσωπικό του υπολογιστή.

Η Τρόιαν δήλωσε επίσης πως ο Γκατ παραδέχτηκε, σε αυτήν, ότι όντως μεταβίβασε τις πληροφορίες στο Ισραήλ, στον επιβλέποντα καθηγητή της διδακτορικής του διατριβής. Ο ίδιος είπε, κατά την Τρόιαν, ότι ο καθηγητής του είχε ζητήσει να «ρίχνει μια ματιά» στο εργαστήριο.

Τον Αύγουστο όμως του 2010 οι σχέσεις Γκατ και Τρόιαν ψυχράνθηκαν και η τελευταία τον έδιωξε από το εργαστήριο, καταγγέλλοντας επίσης στους υπεύθυνους ότι ο Ισραηλινός είχε κλέψει πληροφορίες.

Ωστόσο, ουδείς ενδιαφέρθηκε, όπως είπε και τελικά προσφέρθηκε νέα θέση στον Γκατ, όπου εργάστηκε για περισσότερο από έναν χρόνο. Το 2012 επενέβη το FBI και την ενημέρωσε πως ο Γκατ εργαζόταν σε ένα μεγάλο πρόγραμμα ελέγχου πιθανών παραβιάσεων ασφαλείας και αντιμετώπισης της κατασκοπείας, στο εργαστήριο! (defence-point)