12 Δεκεμβρίου 2014

«Η Ε.Ε. χάρισε την βάνα του φυσικού αερίου στην Τουρκία»

Δήλωση του Μίλερ, προέδρου της Γκαζπρόμ

Ο πρόεδρος της Γκαζπρόμ δήλωσε πως η ακύρωση του σχεδίου του αγωγού Σάουθ Στριμ ήταν κάτι που αποφασίστηκε στην Τουρκία και ότι η Ε.Ε χάρισε την βάνα...


... του φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Γκαζπρόμ Αλεξέϊ Μίλλερ ανακοίνωσε πως η απόφαση για την ακύρωση του Σάουθ Στριμ που ενοχλούσε τις ευρωπαϊκές χώρες , ήταν κάτι που έγινε στις 1/12 στην συνάντηση που είχαν οι Πούτιν-Ερντογάν.

Ο Μίλλερ σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1 δήλωσε : Η Τουρκία ξέρει τι προτείνει η Ρωσία και ποιες είναι οι θέσεις της. Τα ξέρουν αυτά. Η στάση μας περιγράφηκε στην Τουρκία. Τέτοιου είδους εξελίξεις δεν προκύπτουν τυχαία στην διάρκεια συζητήσεων. Αλλά η συμφωνία είναι απόλυτα μια απόφαση των δύο ηγετών¨.

¨ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ¨
Ο Μίλλερ μιλώντας σχετικά με τον Σάουθ Στριμ είπε πως ήταν αδύνατο να περάσουν τον αγωγό κάτω από την Μαύρη Θάλασσα χωρίς να υπάρχει άδεια από την Βουλγαρία και πρόσθεσε πως ¨Θα περνούσε από την οικονομική ζώνη της Βουλγαρίας. Χωρίς να δοθεί άδεια εργασιών πως θα το κάμναμε ; Εδώ δεν υπάρχει άδεια. Κάτι που πρέπει να; Σημειώσουμε είναι πως δεν υπάρχει άδει κατασκευής. Εδώ αυτό είναι κάτι που συσχετίζεται απόλυτα με την βουλγαρική πλευρά. Δεν πρέπει να τα φορτώνουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή…¨.

¨Η Ε.Ε. ΧΑΡΙΣΕ ΤΗΝ ΒΑΝΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ¨
Ο Μίλλερ ανέφερε πως το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο που δέχτηκε η Ε.Ε. αφορά τις γραμμές των αγωγών και υπενθύμισε πως σε αυτό ¨Δεν προβλέπεται κατασκευή αγωγών¨. Ο Μίλλερ είπε πως η Ε.Ε. χάρισε την βάνα του φυσικού αερίου στην Τουρκία και ότι χαμένος υπήρξε η Βουλγαρία.

¨ΕΧΑΣΕ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ¨
Ο Μίλλερ είπε πως 18 δις κυβικά που φτάνουν μέσω της Δυτικής Γραμμής πάνε μέσω Βουλγαρίας σε Τουρκία και ¨FYROM¨ και πρόσθεσε : ¨Η Βουλγαρία έχασε…Η κατάσταση δεν είναι εύκολη για αυτή τη χώρα. Πρόκειται για άμεσα διαφυγόντα κέρδη. Δεν θα γίνει μια επένδυση 3 δις στην Βουλγαρία. Δεν θα υπάρξουν 6 χιλιάδες ευκαιρίες απασχόλησης. Τώρα όλη αυτή η χωρητικότητα του αερίου θα πάει μέσω Τουρκίας…¨

¨Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΧΩΡΑ ΤΡΑΝΖΙΤ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ¨
Ο Μίλλερ αναφέρει πως η Τουρκία με την νέα ευκαιρία της μπορεί να επωφεληθεί στον διάλογο της με την Ευρώπη: ¨Εμείς στο φυσικό αέριο κερδίσαμε έναν νέο στρατηγικό εταίρο. Η Τουρκία στην αγορά του φυσικού αερίου είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη χώρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2014, η Τουρκία από πλευράς αγορών φυσικού αερίου ανέβηκε στην δεύτερη θέση από την τρίτη που βρισκόταν.

Θα περνάνε από το έδαφος της Τουρκίας 50 δισ. κυβικά ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό αναμφίβολα θα βελτιώσει το γεωπολιτικό στάτους της Τουρκίας στην περιοχή. Η Τουρκία όπως και η Γερμανία στην Βόρεια Ευρώπη μετατρέπεται σε κέντρο διανομής¨.

¨Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΛΛΑΖΕΙ¨
Ο Μίλλερ αναφέρει πως μετά από την ακύρωση του σχεδίου για τον αγωγό Σάουθ Στριμ, οι Ευρωπαίοι πελάτες θα αγοράζουν φυσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα και δήλωσε πως: Η στρατηγική μας για την ευρωπαϊκή αγορά αλλάζει. Η ακύρωση του σχεδίου για τον αγωγό Σάουθ Στριμ, θα αποτελέσει μια νέα αρχή για την επιχειρησιακή μας συμπεριφορά στην αγορά. Εμείς παλιότερα σχεδιάζαμε να προσφέρουμε φυσικό αέριο στον καταναλωτή της Ευρώπης¨. (DHA tourkikanea)