15 Δεκεμβρίου 2014

Βελτίωση στην εισοδηματική ανισότητα σε Τουρκία και Ελλάδα

Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ αποδεικνύει τα δραματικά στοιχεία στην εισοδηματική ανισότητα στον κόσμο

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην τελευταία του έκθεση...


... επέστησε την προσοχή ότι μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των φτωχών και των πλουσίων στις χώρες μέλη. Ενώ η Τουρκία και η Ελλάδα είναι οι δυο χώρες στις οποίες παρατηρείται τάση μείωσης στην εισοδηματική ανισότητα.

Στην ανακοίνωση του ΟΟΣΑ τονίζεται ακόμη μια φορά ότι η εισοδηματική ανισότητα στο κόσμο αυξάνεται δραματικά κάθε χρόνο φτάνοντας φέτος στο αποκορύφωμα των τελευταίων 30 χρόνων. Ενώ το 1980 το ποσοστό εισοδηματικής ανισότητας ήταν 7 σήμερα το ποσοστό αυτό έχει ανέλθει στο 9,5.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Μεξικό, η Φινλανδία, το Ισραήλ, η Νέα Ζηλανδία και η Ελβετία είναι οι χώρες όπου η εισοδηματική ανισότητα σημείωσε μεγαλύτερη αύξηση. Ενώ το ποσοστό εισοδηματικής ανισότητας στο Μεξικό και τη Χιλή είναι 1 προς 10, το ποσοστό αυτό στις ΗΠΑ, Ισραήλ, Τουρκία και Ελλάδα είναι 1 προς 27.

Μεταξύ των 34 χωρών μελών του ΟΟΣΑ υπάρχουν μόνο 2 χώρες που σημειώνουν μια τάση βελτίωσης στην εισοδηματική ανισότητα και αυτές είναι η Τουρκία και η Ελλάδα.

Ο οργανισμός σαν μεγαλύτερο παράγοντα στην αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας αναφέρει την μείωση των επενδύσεων στην εκπαίδευση.

Η φτώχεια η οποία είναι μια από τις συνέπειες της άδικη κατανομή των εισοδημάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα προβλήματα του κόσμου.