5 Νοεμβρίου 2014

Νακάσης: «Λάθη και επικοινωνιακή εκμετάλλευση στην ανασκαφή της Αμφίπολης»

Απάντηση στην αντίδραση της Κ. Περιστέρη στον τύμβο του λόφου Καστά

Απάντηση στη χθεσινή αντίδραση της επικεφαλής των ανασκαφών στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, Κατερίνας Περιστέρη, έδωσε ο επίτιμος διευθυντής αναστήλωσης αρχαίων μνημείων...


... του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, Αθανάσιος Νακάσης.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Νακάσης έκανε λόγο για πρόβλημα στα αναστηλωτικά μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ επισήμανε την έλλειψη μέτρων προστασίας από πιθανό σεισμό.

Επέμεινε, παράλληλα, στο γεγονός πως οι αρχαιολόγοι έχουν κάνει σημαντικά λάθη στην ανασκαφή, ειδικά στον τρόπο και στα μέσα που χρησιμοποιούν για τον καθαρισμό του ψηφιδωτού και για την αφαίρεση των χωμάτων.

Ταυτόχρονα, σχολίασε το γεγονός ότι κάποιος από τους εργάτες στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ακούγεται να τραγουδάει λέγοντας «η ανασκαφή είναι εκκλησία, δεν πρέπει να υπάρχουν αυτά».

Μάλιστα, ενέτεινε την επίθεσή του προς την κ. Περιστέρη, μιλώντας για επικοινωνιακή εκμετάλλευση του μνημείου, υποστηρίζοντας ότι για πρώτη φορά είδε να αποκαλύπτεται τμηματικά ένα ψηφιδωτό.