6 Οκτωβρίου 2014

Τουρκία: Δεν επετράπη σε κρατούμενο να δει τον ετοιμοθάνατο πατέρα του

«Ο αποχαιρετισμός στον πατέρα, δικαίωμα μόνο των καλών ανθρώπων»

Απορρίφθηκε το αίτημα του Μεχμέτ Σεβίκ που κρατείται στις φυλακές τύπου F της Άγκυρας να πάρει άδεια για να δει για τελευταία φορά και να αποχαιρετίσει τον βαριά...


... καρκινοπαθή πατέρα του.

Το αίτημα του με το οποίο θέλησε να δούνε για τελευταία φορά τον πατέρα του, ¨κόλλησε¨ στην νομοθεσία και την ασυνειδησία. Η αρχιεισαγγελία απάντησε αρνητικά στο αίτημα του Σεβίκ, αναφέροντας πως το δικαίωμα αποχαιρετισμού μπορούν να το έχουν μόνο κρατούμενοι με καλή διαγωγή που δεν έχουν τιμωρηθεί με καμία πειθαρχική ποινή.

Στο χείλος του θανάτου
Ο δικηγόρος του ο Αϊτάτς Ουνσάλ στο υπόμνημα με το οποίο ζητούσε να αναγνωριστεί στον πελάτη του το δικαίωμα να αποχαιρετίσει τον πατέρα του, έγραφε τα εξής:

«Ο Αϊχάν Σεβίκ-πατέρας του πελάτη μου του Μεχμέτ Σεβίκ, είναι 56 χρονών και βρίσκεται στο χείλος του θανάτου από τον καρκίνο. Ο Αϊχάν Σεβίκ χρόνια τώρα αγωνίζεται κατά της κίρρωσης του ήπατος. Καθώς δεν απέμεινε οποιαδήποτε θεραπεία να του κάνουν στο νοσοκομείο, τον έστειλαν στο σπίτι. Αυτή τη στιγμή προσμένει τον θάνατο του. Η μητέρα του πελάτη μου έχει επίσης σοβαρή βλάβη υγείας καθώς πάσχει από καρκίνο του στήθους. Σας παρουσιάζουμε τις ιατρικές αναφορές και των δύο. Για αυτό τον λόγο αιτούμεθα να παρασχεθεί η δέουσα άδεια για να αποχαιρετίσει ο Μεχμέτ Σεβίκ τον πατέρα του».