2 Οκτωβρίου 2014

Μαρμάρινη θύρα και καρφιά βρέθηκαν στην Αμφίπολη (ΕΙΚΟΝΕΣ + ΒΙΝΤΕΟ)

«Έχουμε ένα καταπληκτικό ταφικό συγκρότημα, που ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου πχ αιώνα», τόνισε η επικεφαλής αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη

Νέα ευρήματα έδωσε η ανασκαφή (δείτε εικόνες και βίντεο)…


... στον λόφο Καστά της Αμφίπολης στην ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, τα οποία ενισχύουν τη θέση της αρχαιολόγου πως πρόκειται για τάφο και μάλιστα μακεδονικό.

Συγκεκριμένα, μετά την αφαίρεση χωμάτων αποκαλύφθηκαν τρία τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο θάλαμο. Είναι από μάρμαρο Θάσου όπως και τα υπόλοιπα ευρήματα στον τάφο. Μάλιστα, γίνεται, πλέον, λόγος για «τυπική μορφή μακεδονικού τάφου».

Η θύρα είναι κατασκευασμένη από θασίτικο μάρμαρο, και έχει εφηλίδες που μιμούνται την κεφαλή καρφιών. Στη δυτική πλευρά της θύρας, υπάρχει «στροφέας» (μεντεσές). Ο στροφέας είναι το σημείο κρέμασης της θύρας από την παραστάδα.

Κατά την ανασκαφή, επίσης, βρέθηκαν, μπροστά από τη θύρα, πίσω από τις Καρυάτιδες, χάλκινα και σιδερένια καρφιά. Οι αρχαιολόγοι τονίζουν ότι βρέθηκαν χτες και δεν είναι δεδομένο ότι «παραπέμπουν σε φορείο». Κατά την ανασκαφή αποκαλύφθηκε η συνέχεια των πλευρικών τοιχωμάτων, η οποία δεν διαφέρει καθόλου από τους προηγούμενους χώρους, ήτοι ορθομαρμάρωση, όμοια με εκείνη που υπάρχει σε όλους τους χώρους του μνημείου.

«Η πόρτα που βρήκαμε ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται για τάφο, έχουμε ένα καταπληκτικό ταφικό συγκρότημα, που ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου πχ αιώνα» είπε σε δηλώσεις της σήμερα στους δημοσιογράφους η κ. Περιστέρη.

Όπως εξήγησε η αρχαιολόγος κ. Περιστέρη, «η πτώση των τμημάτων από τη μαρμάρινη θύρα οφείλεται ή σε βομβαρδισμούς που υπέστη η περιοχή από τις οβίδες των Βουλγάρων το 1913 ή στη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον 6ο μΧ αιώνα ή σε σεισμούς που σημειώθηκαν τον 19ο αιώνα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, μόνο η ανασκαφή θα μας δείξει».

Η κ. Περιστέρη επανέλαβε ότι η ανασκαφή «πάει πολύ καλά», ωστόσο, και αυτή τη φορά, απέφυγε να αναφερθεί στον ένοικο του τάφου. «Είναι πολύ νωρίς, οι αρχαιολόγοι αν δεν ολοκληρώσουμε την ανασκαφή ποτέ δεν μπορούμε να πούμε ποιος ειναι μέσα» ανέφερε. Τόνισε επίσης ότι συνεχίζονται και οι εργασίες υποστύλωσης για την ασφάλεια όσων εργάζονται στον τύμβο.

Το δάπεδο της επίχωσης πίσω από τις Καρυάτιδες έχει φτάσει ως την στέψη των βάθρων, επί των οποίων στηρίζονται οι Καρυάτιδες, δηλαδή περίπου στο 1,5 μ. Αυτή η επίχωση θα παραμείνει προσωρινά ως αντιστήριξη του τρίτου διαφράγματος. Θα αρχίσει να καταβιβάζεται σε συνδυασμό με την απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, στον χώρο, δηλαδή, πίσω από τις Καρυάτιδες ως τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, τοποθετήθηκε η δεύτερη φάση αντιστήριξης, με ισχυρές μεταλλικές κοιλοδοκούς. Επίσης, υποστυλώθηκε προσωρινά το θραυσμένο υπέρθυρο του τρίτου διαφράγματος, το οποίο θα απομακρυνθεί για να καθαριστεί και να συντηρηθεί.

Στον τέταρτο χώρο -ο οποίος χαρακτηρίζεται από συνεχή ορθομαρμάρωση ίδιου τύπου μαρμάρου Αλυκής Θάσου, όπως και το σύνολο του μνημείου- υλοποιούνται ήδη από την Δευτέρα εργασίες αντιστήριξης των τοίχων και υποστύλωσης της θόλου για την ασφάλεια των εργαζομένων και του μνημείου. Έχει, λοιπόν, ήδη ολοκληρωθεί η αντιστήριξη στην στέψη των πλαϊνών τοίχων και έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση της υποστύλωσης της θόλου, με μεταλλικές σωληνωτές δοκούς.

Λόγω της ευαίσθητης ισορροπίας στην οποία βρίσκεται η θόλος, οι τεχνικοί σύμβουλοι μαζί με το συνεργείο προσπαθούν, με λεπτές επεμβάσεις, να τοποθετήσουν την υποστύλωση χωρίς να διαταράξουν την ισορροπία που έχει δημιουργηθεί μετά τις εξωτερικές αποχωματώσεις. Η υποστύλωση έχει υλοποιηθεί στα δυο τρίτα της επιφάνειας της θόλου. Οι ευρισκόμενες εκεί εξωτερικές επιχώσεις επιτρέπουν να εξελιχθεί ασφαλέστερα η διαδικασία της υποστύλωσης.

Η επίχωση έχει κλίση από Νότο προς Βορρα, με υψομετρική διαφορά πάνω από ένα μέτρο. Στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο έχει εντοπιστεί το άνοιγμα, στο οποίο έχω επίσης αναφερθεί, σε μεγαλύτερο βάθος από τα προηγούμενα ανοίγματα. Οδηγεί τους τεχνικούς στο συμπέρασμα ότι το δάπεδο του τέταρτου χώρου βρίσκεται βαθύτερα από το δάπεδο των προηγούμενων χώρων, πιθανώς κατά δύο μέτρα. Φυσιολογικά, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αυτό σηματοδοτεί την ύπαρξη σκάλας ή ράμπας η οποία ξεκινά πιθανώς μετά το θύρωμα του τρίτου διαφράγματος.

Επίσης, έχει προχωρήσει το χωματουργικό έργο, που πραγματοποιείται στην δυτική πλευρά του μνημείου για ταπείνωση του ύψους και απάλυνση της κλίσης των πρανών.

Αναφορικά με το εάν έχουν μπει στον τάφο στα αρχαία χρόνια, η κ. Περιστέρη τόνισε ότι «ίσως να είχαν να είχαν μπει τυμβωρύχοι. Αλλά θα ήταν δύσκολο να έχουν φτάσει μέσα».

«Η τυμβωρυχεία ήταν σύνηθες φαινόμενο στην αρχαιότητα. Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι στα αρχαία χρόνια έγιναν απόπειρες σύλληψης. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μέχρι πού έφτασαν» συμπλήρωσε από την πλευρά της η γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λ. Μενδώνη.