3 Σεπτεμβρίου 2014

Με χρηματοοικονομικό αποκλεισμό απειλεί τη Ρωσία η ΕΕ

Με νέες, ακόμα πιο αυστηρές κυρώσεις φαίνεται να απαντάει στο ρωσικό εμπάργκο η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εξετάζει την επιβολή πλήρους χρηματοοικονομικού αποκλεισμού όλων των κρατικών...


... επιχειρήσεων της Ρωσίας.

Τα μέτρα θα ανακοινωθούν το αργότερο έως την Παρασκευή είπε, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνεται η απαγόρευση δανεισμού και άντλησης κεφαλαίων από την ΕΕ για το σύνολο των ρωσικών κρατικών εταιρειών, μέτρο που σήμερα εφαρμόζεται στις τράπεζες της χώρας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ένα από τα μέτρα που θα συμπεριληφθεί στο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει την απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ για τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τον χρονικό περιορισμό, από τις 90 σε 30 ημέρες, της προθεσμίας για την πώληση χρεογράφων και αξιογράφων που ανήκουν σε ρωσικές τράπεζες εντός της ΕΕ, ενώ εξετάζεται ακόμη η επιβολή απαγόρευσης στις αγορές ρωσικών παραγώγων.

Μία ακόμη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι αφορά τη διεύρυνση των απαγορεύσεων των εξαγωγών προϊόντων που αποκαλούνται «διπλής» χρήσης, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ακόμη, συζητείται η επέκταση της απαγόρευσης στην πώληση προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας που προορίζονται για τον τομέα της ενέργειας ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτή και οι εγγυήσεις παροχής τεχνικής υποστήριξης, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

Η Ρωσία επίσης ενδέχεται να αντιμετωπίσει εμπάργκο σε ό,τι αφορά πολιτιστικές, οικονομικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ πιθανόν θα επιβληθεί σε συντονισμό με χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου.