2 Σεπτεμβρίου 2014

Ο "μίστερ ΔΝΤ" και το παρασκήνιο της μνημονιακής υποταγής

Ο εμπαιγμός του λαού από τον Γ. Παπανδρέου

Στην πιο σικ παραθαλάσσια πόλη της Βόρειας Γαλλίας, την Ντοβίλ, συναντήθηκαν στις 18 Οκτωβρίου 2010 η Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας, με τον τότε Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και επικύρωσαν τη μυστική συμφωνία...


... για την ανυπόφορη οικονομική πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα.

Μια οικονομική πολιτική με τρομερές συνέπειες, όπως αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες στη δημόσια Γαλλική τηλεόραση, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του παγκόσμιου οργανισμού, ο "μίστερ ΔΝΤ" όπως τον αποκαλούσαν, επιδόθηκε σε ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον του ζεύγους Μέρκελ - Σαρκοζί για το «Σύμφωνο της Ντοβίλ», όπως θα μείνει γνωστή η συμφωνία που υιοθετήθηκε από τους δύο ηγέτες το βράδυ της 18ης του Οκτώβρη του 2010. Στη Ντοβίλ διαπράχθηκε το «προπατορικό αμάρτημα» για την Ευρώπη, που επιτάχυνε την κρίση, όπως αποκαλύφθηκε στη συγκεκριμένη εκπομπή που παρουσίασε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, του θανάτου της Ελληνικής οικονομίας.

Όπως παραδέχτηκε ο Στρος Καν, η κρίση ξεκίνησε όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου μετά την εκλογή του (Οκτώβριος 2009) ανακάλυψε το «αβυσσαλέο» μέγεθος του ελλείμματος που έφθανε το 12,5% του ΑΕΠ.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν, που είχε αναλάβει το ΔΝΤ δυο χρόνια πριν (Νοέμβριος 2007), θυμάται ότι ο Παπανδρέου του τηλεφώνησε:
-"Ντομινίκ, με αυτά που βλέπω θα έχουμε ανάγκη από ένα σχέδιο βοήθειας από το ΔΝΤ", μου λέει.
-"Σίγουρα", του απάντησα, "υπάρχει όμως και ένα άλλο επιπλέον πρόσωπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει επομένως να μιλήσεις με του Ευρωπαίους συναδέλφους σου ώστε να είσαι σίγουρος ότι συμφωνούν να ασχοληθεί το ΔΝΤ με την Ελλάδα".
-"Ω! Ναι; νομίζεις;".
-"Ναι νομίζω!".

Η αποκάλυψη είναι συγκλονιστική. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που ο πρώην γενικός διεθυντής του ΔΝΤ αποκαλύπτει τις μυστικές συνομιλίες με την Ελληνική κυβέρνηση για την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης. Παρόμοιες δηλώσεις έγιναν και κατά την διάρκεια συνέντευξης του στο Canal+ στις αρχές του 2010. Τα συγκεκριμένα αποσπάσματα δεν είχαν προβληθεί ποτέ στη γαλλική τηλεόραση και είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας μέσω της εκπομπής του Λάκη Λαζόπουλου.

«Όταν λέω υπερβάλλοντας ότι, όταν ήρθε το ΔΝΤ (σ. σ. στην Ελλάδα), κλείσαμε το θέμα σε 15 ημέρες. Το κλείσαμε σε 15 ημέρες, διότι δουλέψαμε επί μήνες πριν με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια. Γιατί αυτό; Γιατί οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στο λαό. Αλλά από την αρχή με είχε πάρει πολλές φορές τηλέφωνο» αποκάλυψε ο Στρος Καν.

Στην ίδια ακριβώς εκπομπή είχε ειπωθεί και το περιβόητο ''dans la merde'' για τους Έλληνες. Μια φράση που είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από την Ελληνική πλευρά, ενώ χύθηκαν τόνοι μελάνι προκειμένου να αποκωδικοποιηθεί η μετάφρασή της.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν ή όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του ο «DSK» γεννήθηκε στις 25 Απριλίου του 1949 από γονείς Γαλλοεβραίους με καταγωγή από την Τυνησία, σ΄ ένα από τα ακριβότερα προάστια του Παρισιού, το Νεϊγύ συρ Σεν.

Τα πρώτα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στο Μαρόκο και το 1960 εγκαταστάθηκε στο Μονακό. Αργότερα μετέβη στη Γαλλία όπου και σπούδασε σε μία από τις σημαντικότερες εμπορικές σχολές-κολέγια επιχειρήσεων -το HEC Paris- γενόμενος τότε και μέλος της ένωσης κομμουνιστών φοιτητών. Το 1972 ολοκλήρωσε τις σπουδές πολιτικών επιστημών, λαμβάνοντας πτυχίο στο δημόσιο δίκαιο και διδακτορικό οικονομικών από το πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Φτάνοντας στο σήμερα, ο Ντομινίκ βγαίνει από την αφάνεια και διεκδικεί ξανά το ρόλο του στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Σε μια Ευρώπη που ταλανίζεται από την οικονομική κρίση αποκαλύπτει ότι στην Ελλάδα:

«Κάναμε κάποια λάθη. Έπρεπε λιγότερη πίεση και περισσότερη ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα κέρδισε η πιο απλή πολιτική που έλεγε μεγαλύτερη αυστηρότητα και πίεση, που ίσως ήταν αναγκαία για ορισμένους τομείς, δεν επαρκούσε όμως από μόνη της. Επιβάλλαμε επομένως, κατά τη γνώμη μου, στους Έλληνες μια πολιτική απολύτως ανυπόφορη, οι συνέπειες της οποίες είναι σήμερα τρομερές για την Ελλάδα». (Κοινωνική Επιθεώρηση)