8 Σεπτεμβρίου 2014

Επαναφορά πρότασης για παλαιστινιακό κράτος στο Σινά!

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, κατέθεσε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, μια πρόταση που μπορεί να έρχεται από το παρελθόν, είχε όμως απορριφθεί τότε από την Αίγυπτο. Η πρόταση είχε αποσπάσει...


... τη συναίνεση τόσο των Ισραηλινών όσο και των Αμερικανών.

Η πρόταση αφορούσε τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με έκταση πέντε φορές αυτή της Λωρίδας της Γάζας, στη χερσόνησο του Σινά! Συνολικά, η Αίγυπτος θα παραχωρήσει 160 τετραγωνικά χιλιόμετρα για τη δημιουργία του πρώτου κράτους των Παλαιστινίων, ενώ θα υπάρχει εδαφική συνέχεια με τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε αντάλλαγμα, οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αποσύρουν το αίτημα επιστροφής του Ισραήλ στα όρια των συνόρων του 1967, τα οποία οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως μη δυνάμενα να ασφαλιστούν (non-defensible), ένα επιχείρημα που φαίνεται πείθει τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου.

Στην περιοχή θα μπορούσαν να εγκατασταθούν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Ταυτόχρονα, οι περιοχές Ιουδαία και Σαμάρια θα αυτονομηθούν και θα κυβερνώνται από την Παλαιστινιακή Αρχή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος απέρριψε την πρόταση. Ίσως και να διαμαρτύρονται διότι λογικά οι Αιγύπτιοι δεν θα προσφέρουν έξοδο στη θάλασσα, που είναι κατανοητό...

Μπορεί να έχει προβλήματα, ούτε λόγος, όμως από κάπου πρέπει να ξεκινήσει η επίλυση του προβλήματος, διότι όσο Ισραήλ και Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να διεκδικούν την ίδια ουσιαστικά περιοχή, το αίμα θα συνεχίσει να ρέει. Όσο μπορεί να ενδιαφέρει αυτό ορισμένους.

Θα μπορούσαν οι Παλαιστίνιοι να αποδεχθούν καταρχήν την πρόταση και να μπουν σε διαπραγμάτευση διασφάλισης μιας σειράς επιπλέον υποχωρήσεων από την άλλη πλευρά. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν... (defence-point)