16 Σεπτεμβρίου 2014

«Κέντρο ελέγχου διαβατηρίων» ξεφύτρωσε στα σύνορα της Σκωτίας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Δύο μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η μάχη μεταξύ των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και των αντιπάλων της θα είναι (δείτε τις εικόνες)…


... στήθος με στήθος.

Δυο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος όπου θα κριθεί η παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα σύνορα της χώρας έχει ξεφυτρώσει «κέντρο ελέγχου διαβατηρίων».

Οι οδηγοί που διέρχονται από το Carter Bar -το σημείο στο οποίο ο αυτοκινητόδρομος A68 διασχίζει τα σύνορα Αγγλίας-Σκωτίας κοντά στην πόλη Jedburgh- έκπληκτοι αντικρίζουν τις πινακίδες με την ένδειξη «Σκωτσέζικη Υπηρεσία Διαχείρισης Συνόρων».

Ακριβώς από κάτω και μέσα σε κόκκινο φόντο αναγράφεται η επομένη του δημοψηφίσματος, η 19η Σεπτεμβρίου, η ημέρα δηλαδή που θα ανοίξουν τα σύνορα της ανεξάρτητης Σκωτίας.

Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι η «μακέτα» των συνόρων ήταν έργο φαρσέρ. Ο Jon Parker Lee ένας φωτογράφος από το Μάντσεστερ και εμπνευστής της φάρσας είπε: «Δεν παίρνουμε τη θέση καμιάς πλευράς. Είμαστε απλά ενωμένοι».

Την ίδια ώρα οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι που ζουν και δραστηριοποιούνται κοντά στα σύνορα έχουν έναν λόγο παραπάνω να ανησυχούν, καθώς θα επηρεαστεί άμεσα η καθημερινότητά τους.

Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η μάχη μεταξύ των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και των αντιπάλων της θα είναι στήθος με στήθος.
Στο κόκκινο οι τράπεζες

Συναγερμός έχει σημάνει στις κορυφαίες τράπεζες καθώς βλέπουν πως αν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης, τότε αυτό θα σήμαινε καταστροφή για την βρετανική οικονομία.

Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Barclay's, η Deutsche Bank, η Societe Generale και η JP Morgan κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι, αμέσως μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έδειξαν ότι μπορεί να επικρατήσει το «ναι» πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από βρετανικές εταιρείες.

Η γαλλική επενδυτική τράπεζα, Societe Generale, προέβλεψε πως η στερλίνα θα μπορούσε να κατρακυλήσει ακόμα και 5% έναντι του δολαρίου.