3 Ιουλίου 2014

Βόρεια Kορέα: Στο στόχαστρο του Κιμ Γιονγκ Ουν και τα... μπισκότα

Τα περίφημα μπισκότα Choco Pies μπήκαν στο στόχαστρο του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας και αξιωματούχοι της χώρας απαγόρευσαν από τον περασμένο μήνα...


... σε Νοτιοκορεάτες εργοδότες να δίνουν μπόνους στους υπαλλήλους τους που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα μπισκότα σοκολάτας.

Στη βιομηχανική περιοχή Kaesong, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Σεούλ, στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, είναι εγκατεστημένα πολλά εργοστάσια ιδιοκτησίας επιχειρηματιών από την Νότιο Κορέα στα οποία εργάζονται Βορειοκορεάτες.

Υπολογίζεται ότι στα εκατό εργοστάσια ιδιοκτησίας επιχειρηματιών από τη Νότιο Κορέα, εργάζονται περίπου 50.000 άτομα από τη Βόρεια Κορέα.

Το καθεστώς της Βορείου Κορέας είχε απαγορεύσει στο παρελθόν στους εργοδότες αυτούς να δίνουν μπόνους στους Βορειοκορεάτες χρηματικά ποσά και έτσι αυτοί τους έδιναν πακέτα με Choco Pies.

Όμως, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας, τα νόστιμα μπισκότα είχαν γίνει αντικείμενο μαύρης αγοράς στην Πιονγκγιάνγκ και έφτασαν να πωλούνται σχεδόν 20 ευρώ το πακέτο!

Οι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι συμβούλευσαν τους εργοδότες από την Νότιο Κορέα να δίνουν ως μπόνους στους εργαζόμενους τρόφιμα, όπως noodles και λουκάνικα ή να τους δίνουν καφέ.

Σημειώνεται, ότι στη Βόρεια Κορέα η διακίνηση καπιταλιστικών προϊόντων στη μαύρη αγορά τιμωρείται αυστηρά, αλλά είναι ακμάζουσα.

Η χώρα υπέφερε από λιμό την δεκαετία του 1990 και πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τότε τη ζωή τους, ενώ από εκείνη την εποχή η Βόρεια Κορέα δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της επάρκειας τροφίμων.

Πάντως, συχνά ακτιβιστές πετούν με μπαλόνια πακέτα με choco pies!