26 Ιουλίου 2014

Ρούχα από... άλλη διάσταση γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη (ΕΙΚΟΝΕΣ + ΒΙΝΤΕΟ)

Εναλλακτικά ενδύματα και αξεσουάρ που δεν λερώνονται και δεν καταστρέφονται, φτιαγμένα από μικροοργανισμούς, με τη βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών, δημιούργησε για πρώτη φορά (δείτε εικόνες και βίντεο)…


... στη Θεσσαλονίκη η αρχιτέκτων Βάγια Γκερλιώτου.

Πρόκειται για 3D printing ρούχα ή αξεσουάρ, τα οποία αφήνουν πίσω το ράψιμο και φτιάχνονται με υψηλής ποιότητας υλικά, όπως πολυουρεθάνη και πολυαμίδιο, χαρίζοντας, σύμφωνα με τη δημιουργό τους, «μια δεύτερη επιδερμίδα στην κλίμακα του ανθρώπινου σώματος».

Η Βάγια Γκερλιώτου δημιουργεί παραμετρικά σχεδιαστικά συστήματα, σε νέα υλικά κατασκευής 3D Printing τεχνολογία, ειδικά φτιαγμένα για την κλίμακα του ανθρώπινου σώματος.

Τι είναι το 3D prinding
Με την 3D printing τεχνολογία προβλέπεται η δυνατότητα ψηφιακής κατασκευής του ρούχου, με πολλαπλά σύνθετα υλικά, που συνδυάζουν διαφορετικούς μηχανικές ιδιότητες, σε μια ενιαία κατασκευή, ενώ καταργούνται οι ραφές και τα κοψίματα.

Η κ. Γκερλιώτου «τυπώνει» της δημιουργίες της στο Βέλγιο, αλλά και στην Ελλάδα υπάρχουν οικιακοί εκτυπωτές, που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα αντικείμενο που δεν ξεπερνά σε μέγεθος μια μπάλα ποδοσφαίρου.

«Η τεχνική που χρησιμοποιώ είναι η λεγόμενη επιλεκτική συμπύκνωση με laser και μας επιτρέπει να κατασκευάσουμε ρούχα με εκπληκτική λεπτομέρεια έως και 0.8 mm. Το υλικό που χρησιμοποιώ είναι το πολυουρεθάνη (TPU), το οποίο είναι ιδιαίτερα εύκαμπτο και μοιάζει με το καουτσούκ» επεσήμανε.

Πώς δημιουργείται το ρούχο;
Όπως εξηγεί η ίδια, «αρχικά σχεδιάζεται το ένδυμα ή το αξεσουάρ στον υπολογιστή και από εκεί και πέρα γίνεται η δημιουργία ενός πρωτοτύπου το οποίο καταλήγει στην κατασκευή. Έπειτα εκτυπώνεται το ρούχο με τη χρήση λέιζερ όπου σε έναν κύβο, τοποθετείται σε μορφή σκόνης, το υλικό από το οποίο έχουμε επιλέξει να φτιάξουμε το αντικείμενό μας.

» Το λέιζερ κρυσταλλώνει τη σκόνη που βρίσκεται μέσα στον κύβο, βάσει των παραμέτρων που του έχουμε δώσει, και δημιουργείται το αντικείμενο. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφαιρούμε το περιττό υλικό, και έχουμε το τελικό προϊόν.

Αν πρόκειται για κάτι αρκετά ογκώδες, όπως ένα φόρεμα, τότε θα πρέπει να κατασκευαστούν πολλά κομμάτια τα οποία στη συνέχεια ενώνονται».

Τα ρούχα απευθύνονται σε εξεζητημένο κοινό με υψηλά βαλάντια καθώς το κόστος κατασκευής του μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τις 4.000 ευρώ. Βέβαια η σχεδιάστρια δημιουργεί και αντικείμενα σε πιο προσιτές τιμές συνδυάζοντας ύφασμα με την τεχνολογία 3D printing. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε σχέδιο είναι μοναδικό ενώ ο ενδιαφερόμενος το σχεδιάζει μαζί με την ίδια τη δημιουργό.

Η σχεδιάστρια ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη αλλά δραστηριοποιείται πλέον και στην Αθήνα, έχοντας το εργαστήριό της στη Συγγρού. Το επιχειρηματικό της σχέδιο αναδείχτηκε από το Feast Thessaloniki και βρίσκεται στα 25 project που επιλέχτηκαν για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής επώασης, επιτάχυνσης και συνεργασίας με την Eurobank και το ερευνητικό κέντρο Corallia Clusters Initiative.