31 Ιουλίου 2014

Πιέσεις για κατάργηση του εκλογικού ορίου 3% προς όφελος του DEB

H Ελλάδα, απάντησε σε γραπτή δήλωση της αποκαλούμενης «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων της Θράκης (Ε.Ο.Τ.Δ.Θ.)» που είχε θέσει προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στην 26η σύνοδο, τη συμμετοχή...


... σε πολιτικό πεδίο μειονότητας της Θράκης.

Με τίτλο «Η συμμετοχή της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης στην ελληνική δημόσια ζωή» η καταγγέλλουσα Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι το εκλογικό όριο 3% δημιουργεί εμπόδιο.

Στην απάντησή της η Ελλάδα ισχυρίστηκε ότι το 3% όριο δε θέτει εμπόδιο στην αντιπροσώπευση της μειονότητας. Η Ελλάδα αναφέρει στην απάντηση της ότι η μουσουλμανική μειονότητα είχε έντονη παρουσία στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς 120 μέλη της μειονότητας εκλέχτηκαν στα τοπικά και περιφερειακά συμβούλια, ενώ στους δήμους Αρριανών, Ιάσμου και Μύκης οι τρεις εκλεγμένοι δήμαρχοι προέρχονται από τη μειονότητα.

Στις εκλογές της 25 Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ελλάδα στη δήλωση της σημειώνει ότι «το κόμμα DEB στη Ροδόπη και Ξάνθη έλαβε 41.425». Η Ελλάδα υπογράμμισε ότι το εκλογικό όριο του 3% εφαρμόζεται χωρίς διακρίσεις σε όλες τις εκλογές.

Από το 1927 η εκλέγονται στη Βουλή των Ελλήνων τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας και στις εκλογές της 17ης Ιουνίου το 2012 εξελέγχτηκαν από δύο διαφορετικά κόμματα τρεις βουλευτές από την μειονότητα.

Η Ομοσπονδία στη γραπτή δήλωση που παρουσίασε στην 26η σύνοδο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει ότι στις Ευρωεκλογές το κόμμα DEB στη Ροδόπη και Ξάνθη βγήκε πρώτο κόμμα, ωστόσο, το εν λόγω εκλογικό όριο σηματοδοτεί ότι η μειονότητα δε μπορεί να στείλει βουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ομοσπονδία απαίτησε την κατάργηση του 3% από τις ελληνικές αρχές για τα πολιτικά κόμματα και για τους ανεξάρτητους υποψηφίους, ώστε η μειονότητα να μπορεί να αποκτήσει εκπροσώπους σε εθνικό επίπεδο στο ελληνικό κοινοβούλιο.