13 Ιουνίου 2014

Παρέμβαση Μπερίσα για τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών

Εκτεθειμένη έναντι της Αθήνας αφήνει την αλβανική κυβέρνηση για το μείζον θέμα της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, ότι οι λόγοι που επικαλέστηκε...


... το Ανώτατο Δικαστήριο για την ακύρωση της συμφωνίας ουσιαστικά δεν υφίστανται.

Η υπόθεση της συμφωνίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο της σκληρής εσωτερικής αντιπαράθεσης στην Αλβανία, με τον υπουργό Εξωτερικών (του Σοσιαλιστικού Κόμματος) κ. Μπουσάτι να προαναγγέλλει την περασμένη εβδομάδα ποινικές διώξεις εναντίον όσων ενεπλάκησαν (από τη νυν αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος) στην υπογραφή της συμφωνίας.

Με βάση το Διεθνές Δίκαιο
Εναντίον της συμφωνίας είχε προσφύγει το Σοσιαλιστικό Κόμμα που τότε ήταν στην αντιπολίτευση, αν και είχε θεωρηθεί ότι υπήρχε «δάκτυλος» και της Αγκυρας, που δεν επιθυμεί να υπάρξει προηγούμενο στην περιοχή με συμφωνία οριοθέτησης βάσει του Δικαίου της Θάλασσας.

Ο κ. Μπερίσα (που κάθε άλλο παρά φιλέλληνας μπορεί να θεωρηθεί) μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χαρακτήρισε «γελοίες» της κινήσεις της κυβέρνησης του Ε. Ράμα και τόνισε ότι η συμφωνία έγινε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη μέθοδο που χρησιμοποιείται στο σχεδόν 98% των περιπτώσεων, γι' αυτό όπως είπε το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εντόπισε λάθη σε αυτήν τη ρύθμιση.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας μάλιστα απέρριψε κατηγορηματικά το επιχείρημα της έλλειψης εξουσιοδότησης από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι το Σύνταγμα αναγνωρίζει το δικαίωμα εξουσιοδότησης και στον πρόεδρο και στον πρωθυπουργό και ότι υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις που η εξουσιοδότηση έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό.

Αν και η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις προσεκτικά, μετά και τις δηλώσεις Μπερίσα θα πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις από τα Τίρανα και κυρίως να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είτε εφαρμογής της υπάρχουσας συμφωνίας είτε επανυπογραφής της (έστω με οριακές προσαρμογές), ώστε να μη χαθεί η ευνοϊκή συγκυρία, η απόφαση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, την οποία υποστηρίζει σθεναρά η Ελλάδα.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ / ΕΘΝΟΣ