14 Ιουνίου 2014

Η Τσεχία θα μπλοκάρει την διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ;

Στο karfotiko έχουμε αναφερθεί παλαιότερα στο ενδεχόμενο βέτο της Τσεχίας στην χορήγηση υποψηφιότητας της Αλβανίας για ένταξη στην Ε.Ε. λόγω της διαμάχης της τσέχικης επιχείρησης παραγωγής...


... ενέργειας ČΕΖ με τις αλβανικές αρχές.

Όπως είχαμε γράψει, η Αλβανία αφαίρεσε πέρυσι την άδεια λειτουργίας της ČΕΖ, γεγονός που οδήγησε την τσέχικη εταιρεία να ζητήσει διεθνή διαιτησία για το ζήτημα.

Τώρα επανέρχεται το θέμα και σύμφωνα με δημοσίευμα του τσέχικου ειδησεογραφικού πρακτορείου ČΤΚ, το οποίο μεταφέρει η EurΑctiv, η Πράγα αποδοκιμάζει το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αλβανικών αρχών και ČΕΖ οδήγησαν σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί ακόμη, η Τσεχία φέρεται αποφασισμένη να εμποδίσει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, ως έσχατη λύση.

Η ČΕΖ εισήλθε στην αλβανική αγορά ενέργειας το 2009, αγοράζοντας το 76% της τοπικής εταιρείας παροχής ενέργειας Shperndarje έναντι 102 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2013 η ρυθμιστική αρχή της Αλβανίας ανακάλεσε την άδεια της ČΕΖ, ορίζοντας διαχειριστή στη διοίκηση της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η ολλανδική Βουλή καταψήφισε την κυβερνητική πρόταση για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, εμποδίζοντας έτσι τους ηγέτες της ΕΕ να επικυρώσουν τη σχετική πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα, για ανεξήγητους λόγους, που μάλλον αφορούν προσωπικές πολιτικές στο ΥΠΕΞ, είναι ένθερμος υποστηρικτής της εισόδου της Αλβανίας στην Ε.Ε., χωρίς να θέσει κανένα όρο, ούτε την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Μακεδών